Липсата на разяснителна кампания от страна на правителството за точните ...

Липсата на разяснителна кампания от страна на правителството за точните

Мерките са толкова антиинфлационни, колкото тези през 2020 г. бяха антиковид

Липсата на разяснителна акция от страна на държавното управление за точните условия за различните доставки на газ, които България може да чака през идващите месеци, основава напрежение в бизнеса. Антиинфлационните ограничения също не са добре обяснени и рискуват да основат неверни упования в обществото и даже условия за спекулации в цените на горивата по бензиностанциите. Намаляването на акцизите за природен газ, метан и електричество, както и на Данък добавена стойност за хляба няма да понижи инфлацията, която в огромната си част е привнесена от международните пазари в България. Прилагането на сходни ограничения в чужбина демонстрира, че най-много една трета от резултата им е достигала до крайните клиенти. Мерките са половинчати, тъй като ще са част от обновения бюджет, който още не е направен, разяснява Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването "Бизнес старт " с водещ Христо Николов.Още по темата19 май 2022 11:3723719 май 2022 08:10208

"Няма безспорна никаква гаранция, че намаляването на акциза или на Данък добавена стойност може да ограничи растежа на цените. Това понижаване може да бъде "усвоено " от търговци и производители и тези ограничения да не доближат до крайния клиент. "

Отстъпката при цените на горивата евентуално ще стигне до потребителите, само че администрацията на мярката ще е прекомерно комплицирана, а контролът - "абсолютен призрачен сън ", сподели Стайков. При хляба най-важният разход е пшеницата, тъй че растеж на международните пазари евентуално ще заличи резултата от анулацията на Данък добавена стойност.

Разширяването на обсега за обществени помощи за отопление е добра мярка, само че методът на държавното управление е сгрешен като се дава поддръжка за всички. Това лимитира наличните средства за в действителност нуждаещи се семейства, които са в допълнение наранени от икономическата обстановка, счита Стойков.

"Мерките са толкоз антиинфлационни, колкото ограниченията през 2020 година бяха антиковид. Почти всички са обществени... и са ориентирани към повишение на предлагането и разполагаемия приход. Няма по какъв начин те да борят инфлация, само че сигурно са ориентирани към справяне с следствията от тази инфлация. "

Не може да се предвижда с изясненост дали ограниченията ще усилят бюджетния недостиг тази година, разяснява Стайков. "Харчовете през тази година са доста по-високи от миналата, само че същото може да се каже и за приходите. Отново се връщаме към информационната тактика на държавното управление - оферират се ограничения, не е ясно какъв брой ще костват, не е ясно по какъв начин се финансират, дали са най-хубавите ограничения - и естествено стартира нечиста сделка. ", добави икономистът.

Въпреки уверенията на държавното управление за различни доставки на природен газ и доставки на полутечен природен газ (LNG) от Съединени американски щати, за момента няма съответна информация за подхванатите стъпки от България в тази посока, в случай че не бъде приключен в точния момент интерконекторът с Гърция. Осигурените спомагателни количества за май месец са от главно два търговеца, само че предстоят сключването на нови контракти за срока юли-октомври, които би трябвало да включват и количества за нагнетяване на газохранилището в Чирен, сподели Стайков.

"Със сигурност сега нямаме обезпечени количества за зимата. "Булгаргаз " не е обявявал нови поръчки за доставки, тъй че разчитаме единствено на втечнения газ през юни плюс количества от Азербайджан, които за юни не е ясно дали ще бъдат цялостните, или още веднъж понижените количества. "

Според Стайков България има алтернативи за доставки поради ситуацията си в мрежата от газови тръбопроводи в района, само че би трябвало да се направи разбор какъв ще е най-хубавият вид и да се организира разяснителна акция от държавното управление, с цел да се успокоят пазарите и бизнесът и да се престане със спекулациите за цените.

"Не можем в кратковременен проект да понижим потреблението на природен газ - тази инвестиция лишава години - което значи, че би трябвало да се насочим към различни доставки. Тук към този момент е въпросът за политиката - дали ще понижаваме потреблението, дали ще го усилваме и ще развиваме нови бизнес благоприятни условия, дали то ще остане в същия размер, по какъв начин ще го обезпечим, ще има ли личен рандеман. Тази липса на визия в действителност основава проблеми пред бизнес и съответното напрежение. ", счита гостът.

Целия диалог може да гледате във

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg