Липсата на работна ръка в селското стопанство се очертава като

...
Липсата на работна ръка в селското стопанство се очертава като
Коментари Харесай

Няма желаещи да работят в земеделието

Липсата на работна ръка в селското стопанство се обрисува като един от най-сериозните проблеми в сектора през последните години. В Петрич да вземем за пример, където зеленчукопроизводителите са доста, искащите да работят в бранша са все по-малко.

Все по-често зеленчукопроизводителите в региона разчитат на помощта на свои родственици, тъй като няма задоволително служащи. А аргументите са три: тежките условия на труд, ниското възнаграждение и несигурността през зимата.

" Те се отхвърлят заради обстоятелството, че ние не можем да им предоставим заплатата, която ще вземат в чужбина ", споделя Бойка Малчева, зеленчукопроизводител и търговец.

Младите и квалифицирани фрагменти избират да се осъществят зад граница.

Зеленчукопроизводителите са безапелационни, че в случай че не се вземат незабавни ограничения от страната, неналичието на работна ръка ще се отрази отрицателно на цялостното развиване на земеделието в региона.

" Ако се намерения в тоя отрасъл да ни създадат земеделците и стопаните по атрактивни като дестинация за работната ръка, те служащите сами ще ни потърсят нас с ясното схващане, че при нас е по- тежко, само че пък зимата ще има облекчение – отмора и нали някакво заплащане, даже да се договаря да е отчасти и от нас, отчасти и от страната, с цел да не се губи минималната работна заплата ", споделя Красимир Учителски, зеленчукопроизводител.

В момента работната заплата в бранша доближава до 1000 лв. на месец.

Репортер: Аксения Ангелова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР