Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците

...
Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците
Коментари Харесай

Земеделците са много притеснени

Липсата на работна ръка става все по-голям проблем за земеделците в България. Пример от пазарджишко, където доста от производителите са освободили служащите си през зимния сезон поради високите сметки за ток. 

Иван Кабуров се занимава със земеделие повече от 10 години. Разказва, че миналата година е била извънредно сложна за всички производители в страната.

" Беше доста мъчно с заплащането на тока, настрана на това се усилиха от 3 до 4 пъти цената на пелетите и на енергоизточниците, които са - там беше най-големият разход, само че за момента оцеляваме. Дано да имаме дълга годишна продукция и лятото да бъде положително за нас, 50 % от бранша ни считам, че ще банкрутира, в случай че няма други доходи ", споделя той пред Българска национална телевизия.

Днес земеделците са обезпокоени от вноса на плодове и зеленчуци от Гърция, Турция, Македония и Албания. В комерсиалната мрежа към този момент се подрежда и продукция от Молдова.

" Вносната продукция, която идва от чужбина, тя е с необоснован генезис, и всичката неприятна продукция, която не се употребява в техните страни се изнася за България, това е главната причина - тя влиза в България, на една занижена цена от 20 ст. И да вземем за пример на 20 ст, като се наложи едно Данък добавена стойност, става 24. Ако продукцията, която ние продаваме е 2 лева, тя става 2,40 и тези 40 ст и 4 ст. Разлика, които се начисляват, вносната продукция не заплаща Данък добавена стойност ни изпреварват с едни 40,50 ст.и ни затруднява пазара и ни връща цената обратно, това е нерегламентираният импорт, а и недоказаният генезис, че всички тези артикули, които се внасят от Турция са пръскани с препарати, които не са регламенирани и сертифицирани за Европейския съюз са неразрешени. ", сподели Кабуров.

Един от главните проблеми, с който се сблъскват земеделските

производители се оказва и намирането на работна ръка.

" Поради коронавирус рецесията изключително в този момент в есенно зимния интервал се наложи да освободим огромна част от нашата работна ръка. Всички отпътуваха за чужбина. До днешна дата никой не се върна, всички си откриха прехранване дружно с децата си, съпрузите си, съпругите и така нататък тези хора не се върнаха. Ние в този момент сега изпитваме много компликации, принудени сме да търсим работна ръка от по-слабо развитите региони в Пазарджишка област. В момента се доставяме с служащи от Ракитово, Света Петка. Тези наши служащи са принудени да пътуват всеки ден до нашата оранжерия в интервал от 1 час, като губят от персоналното си пространство, с цел да дойдат на работа ", сподели земеделският производител Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводителите желаят съответна помощ от страната.

" Нашите претенции, както на нас като оранжерийни производители в България, по този начин и на нашите сътрудници в цялата страна са страната да ни помогне, като поеме 50% от разноските във връзка с осигуровките на всички лица, които са на непрекъснат трудов контракт, за нас в действителност ще се окаже огромен плюс, ще ни бъде огромна помощ, в случай че страната застане зад нас и поеме разноските на тези лица ", сподели Кабуров.

По данни на Националната статистика все още над 50% от оранжериите в страната са застрашени от затваряне. За да не се стигне до това са нужни незабавни дейности от страна на страната, безапелационни са земеделците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР