Липсата на прозрачност като че ли е най-големият проблем. Трябва

...
Липсата на прозрачност като че ли е най-големият проблем. Трябва
Коментари Харесай

Заводът за горене на отпадъци - куп неясноти и куп обещания

Липсата на бистрота сякаш е най-големият проблем. Трябва да се обсъдят всички благоприятни условия, ние това желаеме – извинявайте, само че публично разискване в 9-10 часа сутринта в работен ден... Това съобщи общинският консултант от Политическа група 5 Венци Мицов. Припомняме, че групата и неправителствената организация " За Земята " проведоха през вчерашния ден (28 май) митинг – поради отхвърли да се разиска още веднъж концепцията.
Темата за инсталацията за горене на боклуци е открита от 2012 година, опонира съветникът от ГЕРБ Лорита Радева, брачна половинка на вътрешния министър Валентин Радев. Тя настоя, че с новата апаратура не се горят боклуци, а се гори отпадък за произвеждане на сила. И обърна внимание, че в 10 часа сутринта в действителност имало публично разискване къде да е площадката за новата апаратура, само че имало три разисквания . Докладът за това къде да е площадката в този момент е в съда, нали, попита Мицов, който изиска доста съществено да се намерения за публичните разисквания.
Мицов сложи и следният въпрос – откакто " Топлофикация София " губи 18% от подаваната сила по мрежата, няма ли с новата мощ да стане по този начин, че да си купим по-голям нагревател, само че прозорците да останат отворени? Взискателността към " Топлофикация София " не би трябвало да значи да спрем развиването на нови мощности, изясни Радева. И добави, че с новата мощ се подменят остарели, т.е. това в действителност намалявало изхвърлянето на нездравословни субстанции в атмосферата.
Финансови въпросителни
За мен екологичните опасения са на последно място – тъй като цялата информация, план-сметките, метода, по който ще бъдат разходвани 300 млн. лв. за новата апаратура, се крият . Това съобщи общинският консултант от Реформаторския блок Иво Божков пред Нова телевизия. Той уточни, че има правосъдно дело поради отхвърли на Столична община да даде подробни данни и общината апелира .
Жалко е, когато сътрудници общински съветници манипулират по този начин. Всеки общински консултант може да се запознае с информацията , увери зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев. Той обаче не разяснява, че информация се дава единствено против автограф върху декларация за конфиденциалност , а изясни, че имало обстоен отчет в интернет – по тази причина се коментирали цифри. Не можем да проиграем този късмет да затворим целия цикъл за ръководство на отпадъците в София, добави Стойнев.
Няма консенсус дали има или няма потребност от тази мощ. Умните градове вършат по този начин, че да гонят цел за преработване на 100% от боклука. Този цех няма да може да работи, в случай че няма отпадъци, които да гори, изложи тезата си Божков. До 2030 година се слага цел да се доближи 65% преработване и 10% боклук на хранилище – това написа в новата европейска инструкция за градовете в Европейски Съюз, която се разисква и следва да се одобри, опонира Стойнев.
Кой има доверие на " Топлофикация София ", която ще ръководи този цех, попита Божков. А Стойнев разгласи, че още преди стартирането на завода за механично и биологично отнасяне на боклуци за София в столицата се рециклирал 34% от боклука, с неговото стартиране се гонела сполучливо задачата от 50% преработване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР