Липсата на процедури за стерилизация и кастрация е проблем номер

...
Липсата на процедури за стерилизация и кастрация е проблем номер
Коментари Харесай

Липсата на процедури за кастрация е проблем номер 1 за бездомните животни в Турция

Липсата на процедури за дезинфекция и кастрация е проблем номер едно за бездомните животни, изключително в Турция, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки локален бранител на бездомните животни в Световния ден на бездомните животни, мотив за повишение на осведомеността за тежкото състояние на бездомните животни.

„ Най-големият проблем е неналичието на кастрация “, сподели пред АА 35-годишната Неслихан Йълмаз, която през последните три години се е посветила на развъждането на бездомни животни в Истанбул.

Според Haytap, федерацията за правата на животните в Турция, единствено в Истанбул по данни от 2018 година има близо 163 000 бездомни котки и 128 900 кучета.

Световната здравна организация (СЗО) е пресметнала, че сред 2009 и 2010 година по света
е имало 200 милиона или повече бездомни кучета.

Йълмаз, който работи за фармацевтична компания, е от многото поданици на Истанбул, които се пробват да оказват помощ на бездомните животни в града. Досега Йълмаз е съумяла да откри дом за към 20 кучета посредством акаунта си в „ Туитър “ с над 25 000 почитатели.

Публикациите на Йълмаз нормално са за нейния 5-годишен Джаки, ядосано гонче.

Къщата на Йълмаз е третият дом на Джаки, когато кучето е на към 6-7 месеца, спомня си тя.
Благодарение на Джаки един ден Йълмаз забелязала в квартала си бездомното куче Боти, за което по това време се грижи притежател на кафене.

Приемане на още кучета

Когато COVID-19 удари Истанбул, както и останалия свят, това кафене трябвало да затвори и Боти останал без дом.

Така той се озовал в дома на Йълмаз. Тогава на Йълмаз и лишава към три месеца, с цел да откри стопани за Боти, защото по това време тя има единствено към 300 почитатели в „ Туитър “.

Сега Йълмаз съумява единствено за няколко дни да откри заслон за бездомно куче, с помощта на хумористичните къси текстове и клипове, с които разказва животното. „ Има толкоз доста кучета, че не е елементарно да им намериш дом единствено с няколко фотоси “, изясни тя. „ Трябва да познавате характера на това куче и да накарате хората да си показват по какъв начин биха се чувствали, живеейки с него. “

Йълмаз сподели, че общините не са длъжни да кастрират бездомните животни, тъй че те заобикалят процедурата, а това води до свръхпопулация.

„ Всяка община би трябвало да получи като цел [определен брой за] дезинфекция съгласно потенциала си, а общините, които не правят дезинфекция, да бъдат глобени “, сподели Йълмаз.

Тъй като сега няма подобен закон, турските общини не отделят бюджет за дезинфекция, а вместо това се пробват да решат казуса, като събират кучета и ги пускат в покрайнините на обитаемоте места.

„ Единственият излаз е кастрирането. Има толкоз доста фенове на животните в Турция и до момента в който страната направи дезинфекция, ние можем да храним и да се грижим за останалите доста добре. “

Йълмаз счита, че освен бездомните животни, само че и домашните любимци би трябвало да бъдат стерилизирани.

Според изчисленията едно куче и неговото поколение за 7 години могат да основат 508 кученца, а една котка и нейното поколение могат да основат съвсем 4950 котенца за същото време.
Йълмаз счита, че тези, които са състрадателни към бездомните животни, само че не могат да осиновят някое по разнообразни аргументи, също могат да поддържат тези животни, като дарят средства за дезинфекция.

„ Стерилизацията значи, че на бял свят не се появяват 6-7 кученца и не попадат в приюта “, сподели Йълмаз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР