Липсата на полупроводници е проблем, който мъчи автомобилната индустрия от

...
Липсата на полупроводници е проблем, който мъчи автомобилната индустрия от
Коментари Харесай

Недостигът на чипове даде тласък на креативността на автоиндустрията

Липсата на полупроводници е проблем, който мъчи автомобилната промишленост от началото на пандемията. Проблемът излезе на напред във времето, откакто огромна част от производителите на коли първо анулираха поръчките си за чипове поради срутва на продажбите, а по-късно производителите на чипове не ги смятаха за предпочитани клиенти. Работата от у дома накара доста хора да купят нови електронни устройства, като това докара и до по-голямо търсене на чипове. Решенията на казуса, който мъчи промишлеността, към момента не са ясни, само че за сметка на това стартират да се виждат все по-креативни дейности.

Проблемът се оказа малко по-особен поради един различен негов аспект. Големите автомобилни производители обичайно купуват чиповете си от огромни производители като Bosch, Continental и NXP. Оказва се, че тези компании постоянно купуват чиповете или огромна част от тях от по-малки търговци, което на практика уеднаквява полупроводниците, които другите автомобилни компании получават. " Имаше заблудата да се мисли, че имаш избор сред два доставчика, само че истината е, че те се вършат от една и съща компания ", споделя пред Reuters Ондрей Буркацки, сътрудник в консултантската организация McKinsey.

Тази наклонност се трансформира, твърди шефът по покупки на Daimler Маркус Шефер. Неговата компания, както и няколко други, започнаха да подписват съглашения за съдействие с всяко равнище на веригата на доставки за полупроводници. По този метод автомобилната промишленост ще получи нужния приоритет и няма да има обстановки, в които доставките на чипове за коли ще се бавят поради такива на полупроводници за електронни устройства.
Различните подходи за справяне с неналичието на чипове
Различните автомобилни производители подхващат разнообразни ходове, които се надяват, че ще им оказват помощ да запазят равнището на продуктивност. Компанията за камиони Traton, който е благосъстоятелност на Volkswagen, да вземем за пример е почнала промяна на софтуера. Целта на смяната в операционните системи е да се разреши на един чип да извършва функционалностите, за които преди са били нужни няколко такива. " Ако променим софтуера, можем да използваме по-малко полупроводници и да реализираме същата функционалност ", сподели финансовият шеф Анет Даниелски. " Това от време на време лишава доста време, тъй като регулаторните органи се намесват, само че има области, в които можете бързо да измененията нещо ", прибавя тя.
Реклама
Daimler също употребява сходно решение, само че особеното е, че компанията изготвя напълно нов дизайн на блоковете за ръководство. Разработената система разрешава на колите да употребяват няколко разнообразни вида чипове, което дава опция на компанията да не стопира произвеждане при положение на закъснение на доставките на даден полупроводник. Първата компания от автомобилната промишленост, която направи нещо сходно, беше Tesla. Американският производител на електрически коли (EV) съумя за три месеца да промени софтуера си по метод, по който беше допустимо потреблението на чипове с по-малка мощ. Това разреши на компанията на Илън Мъск да задържи равнището на продажби през пандемията.

General Motors е следващият производител, който се насочва към подобен вид дейности. Американската компания неотдавна разгласи, че стартира взаимна работа с огромни производители на полупроводници като Qualcomm, STM и Infineon. Целта на партньорството е създаването на микроконтролери, които да комбинират функционалностите на няколко чипа в себе си. " Опитваме се да създадем екосистема, която е по-устойчива, по-разширяема и е постоянно налична ", сподели представител на компанията.

Другият метод, който фирмите употребяват за справяне с неналичието на чипове, е складирането на коли. BMW назовава този метод " запълване на дупки ". Той се състой от произвеждането на огромен брой коли, като те са съвсем подготвени за продажба. Единствената част, която би трябвало да бъде добавена, са чиповете. По този метод сега, в който доставката на чипове дойде, колите могат да бъдат продадени. Това разрешава и приоритизирането на по-скъпите модели, които получават чипове по-бързо, тъй като облагата при тях е доста по-голяма. Този метод обаче е краткотраен, като Volkswagen, който също употребява тази тактика за избрани модели, трябваше да спре производството на EV в завода си в Цвикау.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР