Липсата на партньор, а не на финанси спира българите да

...
Липсата на партньор, а не на финанси спира българите да
Коментари Харесай

НСИ: Все повече българи са с нагласа за семейство с три деца

Липсата на сътрудник, а не на финанси стопира българите да имат повече деца

Все повече българи считат, че фамилията би трябвало да има три деца. Докато през 2001 година те са били 11,8%, през 2021 година към този момент са 17,1% и са на второ място по дял след двудетния модел - 63,3%. Представата за семейство с едно дете понижава над два пъти, като през 2001 година тя е била блян за 19,8%, до момента в който в този момент те са 7,9%.

Резултатите са от проучване на Националния статистически институт (НСИ) " Раждаемост и репродуктивно държание ", в което са взели участие 4368 лица - дами на възраст 15 - 49 години и мъже на 15 - 59 години, които живеят в 7386 инцидентно определени жилища.

Идеалът " Три деца " се споделя минимум от хора със приблизително обучение - 13,8%, до момента в който висшистите са най-склонни да предпочетат този модел - 21%. Същият дял е и при хората с главно обучение. Три деца е блян за 17,1% от интервюираните, само че в действителност е осъществен от доста по-малък дял от лицата в края на репродуктивния им интервал - единствено 4,7%. Репродуктивният блян е субективната визия на хората за това какъв брой деца би трябвало да има фамилията в България. В проучването идеалът е оценен посредством отговорите на въпроса " Колко деца съгласно Вас би трябвало да има едно семейство в България ", обясниха от Национален статистически институт.

Идеалът за семейство съществено се разминава с действителността

Очаквано изследванията, извършени в последните десетилетия, демонстрират, че двудетният модел е пожеланият, само че има сериозен спад в последното десетилетие. През 2011 година за него са били 75,3%, до момента в който през 2021 година този модел е блян за 63,3%.

Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет единствено за 2% от хората. В същото време идеалът за семейство без деца се споделя едвам от 0.2% през 2021 година, до момента в който през 2001 година този дял е бил 3,2%.

Изводите на специалистите от Национален статистически институт са, че има съществено разминаване сред идеалът на хората за деца в фамилията и действителният им брой. Делът на лицата, които действително са без деца е 17,8%, до момента в който на тези, които изповядват този блян е единствено 0,2%. или избират този модел на семейство (1,4%).

Доста по-голям е делът на лицата, които остават с едно дете (31,9%) в съпоставяне със декларирания блян за еднодетно семейство - единствено 6,9% и искащите едно дете - 13,5%.

Липсата на сътрудник към този момент е основна причина

Основната причина е неналичието на сътрудник - 15,5%, като тя по-често се акцентира от мъжете (18,4%), в сравнение с от дами (11,1%).. На второ място са финансовите аргументи, надлежно за 14,3% от мъжете и 15,7% от дамите.

Наблюдават се известни разлики в структурата на аргументите според от възрастта на лицата. Сред младите, на възраст 15 - 29 години, главните аргументи да нямат деца са неналичието на сътрудник (26,7%), " не съм приключил образованието си " (18,6%) и " не се усещам подготвен да стана (отново) родител " (10,4%).

Тези резултати удостоверяват заключението, което може да се направи въз основа на индикатори от настоящата демографска статистика, за отсрочване във времето на раждането на деца. Сред лицата на възраст 30 - 44 години главната причина, с цел да нямат (още едно) дете, е по финансови аргументи (17,8%), а директно след нея се подрежда аргументът " Достигнали сме стремежи брой деца " (17,3%).

Кои ограничения биха повишили раждаемостта

В изследването са потърсени и оферти от интервюираните за използването на ограничения от страната, които биха повлияли да имат едно или повече деца.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР