Липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби

...
Липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби
Коментари Харесай

Пожарникари протестираха срещу липсата на пари и закриването на служби на ключови места

Липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби на основни места в страната стана причина пожарникари да стачкуват в центъра на София.

Те упорстват за нарастване на заплатите с най-малко 15%. Несъгласни са със заложените 55 млн. лева в бюджета за Министерство на вътрешните работи за следващата година за заплати в бранша, което ще докара до растеж на приходите им с незадоволителните 5 – 6 на 100. Искат и почтени условия на труд.

Именно остарелите и скъсани униформи и ниски заплати са главните аргументи за отлива от специалността, споделят огнеборците, представени от Нова телевизия. Следствие от това са и незаетите над 500 щата в бранша.

Членовете на профсъюз " Огнеборец " в основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " се събраха в събота в градинката на храма " Свети Седмочисленици " до Министерството на вътрешните работи.

Председателят на профсъюз " Огнеборец " Венцислав Станков изяснява претекстовете за недоволството пред БНР: " За нас е извънредно незадоволителен този план на бюджет, който е очакван за 2018 година и нарастване с тези 5 %. Нека да създадем едно съпоставяне сред това какъв финансов запас се отделя за идната година за бранша " Сигурност и защита " – близо 100 милиона лв. за хонорари, съставът в защитата е към 24 000 военнослужещи, до момента в който чиновниците в Министерство на вътрешните работи са два пъти и половина повече. Настояваме пред министъра на финансите, внесли сме оферти още преди две седмици при правенето на бюджета, тъй че и през днешния ден също ще му внесем отново нашите претенции. В последна сметка държим бюджетът да бъде повишен. "

От профсъюз " Огнеборец " предизвестяват, че две от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са в курортите Боровец и Пампорово.

Вътрешният министър Валентин Радев слезе при протестиращите, с цел да обсъдят дружно настояванията им. До дни ще бъде призован ексклузивен Съвет за обществено партньорство в министерството, на който една от точките ще бъде точно настояванията на пожарникарите.

Започнала е и изключителна среща сред вътрешния министър и контактна група на протестиращите пожарникари.

Освен идното нарастване на заплатите на служителите на реда, на Съвета за обществено партньорство ще бъде разисквано и ситуацията в основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Членовете на профсъюз " Огнеборец " обясниха на вътрешния министър, че множеството от тях работят при извънредно неприятни материални условия, липсват облекла и съвременна техника.
От своя страна министърът на вътрешните работи подсигурява, че ще направи нужните стъпки, с цел да може материалното състояние в основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да се усъвършенства.

Пожарникарите ще се насочат и на шествие до Министерството на финансите. Те ще поддържат и митинга на сътрудниците си от полицията идната неделя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР