Липсата на пари изкара на протест преподаватели и служители на

...
Липсата на пари изкара на протест преподаватели и служители на
Коментари Харесай

Националната художествена академия изпадна във финансов колапс

Липсата на пари изкара на митинг преподаватели и чиновници на Националната художествена академия (НХА). Причината е, че те не получават заплати към този момент втори месец, имало заплаха да се спрат и стипендиите на студентите, бавели се заплащанията на моделите, средствата за материали не стигали.

Въпреки че проблемите очевидно са от месеци, за тях се разбра в този момент и то поради недоволството на работещите във висшето учебно заведение. От формалните финансови доклади, оповестени на уеб страницата на академията, излиза, че наличните средства са на минус от към 600 000 лв..

Преподаватели обаче приказват за дупка от 800 000 лв.. Според документите е планувано годишните разноски на академията да са 7.4 млн. лв.. От тях към 5 млн. лв. се покриват от държавния бюджет и са прехрана за образованието на студентите.

Според синдикатите главната причина за дефицита на средства е планът за създаване на нов корпус на академията в София. Договорите единствено за строителство за тези планове са за общо 7.55 млн. лв.. Финансирането единствено отчасти идва от еврофондовете.

Недоволните
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР