Липсата на оптимизъм в Брюксел и Дъблин след предложенията на

...
Липсата на оптимизъм в Брюксел и Дъблин след предложенията на
Коментари Харесай

Реакциите на плана Джонсън за Brexit доведоха до спешна среща на Даунинг стрийт 10

Липсата на оптимизъм в Брюксел и Дъблин след предложенията на Борис Джонсън накара английския министър председател да привиква незабавна среща на кабинета на " Даунинг стрийт " 10. След нея се чака изказване на премиера.
Планът Джонсън
Най-после английското държавно управление показа " проекта Джонсън " за отбягване на " твърдата граница " с Ирландия. Вчера от Даунинг стрийт разгласиха бележката (изпратена и до Брюксел), в която най-сетне се коментира визията на премиера. В най-общи линии, английският министър председател предлага Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на Европейски Съюз във връзка с стоките, само че не и на услугите. BBC прецизира, че това значи въвеждане на нов митнически надзор. Реално той обаче се " измества " – вместо сред Ирландия и Северна Ирландия, отива на границата сред Англия и Северна Ирландия. Това значи фактическо пренасяне на ирландската граница.
Как Брюксел посрещна " проекта Джонсън "?
Главният договарящ за Brexit от Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че прогрес в договарянията с Лондон има, само че остава още доста работа, с цел да се реализира договорка, която да извърши задачите на защитния механизъм за Ирландия, съобщи BBC.
" Има прогрес, само че искрено казано, остава да се свърши още доста работа за реализиране на трите цели на защитния механизъм: без физическа граница, стопанската система на остров Ирландия и отбрана на общия пазар. Ще продължим да работим за реализиране на съглашение. Брекзит без съглашение в никакъв случай няма да е изборът на Европейски Съюз. Ще продължим да работим с английския екип, само че съглашението би трябвало да съблюдава трите уговорката ", сподели Барние преди среща с водачите на политическите групи на Европейския парламент на 2 октомври. 
За " проблеми в предложенията " приказва и ръководителят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер . В телефонен диалог с Джонсън, той не е отхвърлил проекта даже е приветствал някои аспекти - най-вече във връзка с регулациите, свързани с всички артикули и контрола на артикули от Англия за Северна Ирландия. Но Юнкер въпреки всичко е подчертал, че остават и " проблематични точки ", оповестяват от Европейска комисия. Председателят на Европейска комисия е приветствал решимостта на английския министър председател да напреднат диалозите преди срещата на Европейския съвет през октомври, с цел да се реализира прогрес за съглашение.
Премиерът на Ирландия Лео Варадкар също не одобри " проекта Джонсън ". По думите му те не отразяват изцяло поетите задължения по ирландската граница след напускането на Европейски Съюз. Следващата седмица следва диалог сред него и Борис Джонсън, на който този въпрос ще бъде разискван. Преди това обаче Варадкар ще предприеме редижа срещи с водачи от Европейски Съюз, съобшиха от кабинета му.
Евродепутатът Ги Верхофстад , който управлява групата, координираща активността на Екологичен потенциал по въпроса за излизането на Англия от Европейски Съюз, не е оптимист за новите оферти, съобщи " France Press "
" Ние не считаме ", че тези оферти дават " нужните гаранции, от които се нуждае Ирландия ", съобщи някогашният белгийски министър председател след среща с основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние.
Лидерът на Партията на Brexit Найджъл Фараж сподели, че предлагането за изваждане на ирландския " защитен механизъм " от съглашението за Брекзит е все едно човек да си постави главата в устата на крокодил и да се надява, че всичко ще е наред, съобщи " Reuters ".
" Въпреки това, което сподели той, няма гаранция, че ще напуснем митническия съюз и за всяко бъдещо комерсиално съглашение ще е нужно Европейски Съюз да прояви доброжелателност ", написа Фараж в " Twitter ".
Вчера в тирада пред торите Джонсън разгласи, че показва " градивни и рационални предложния " на Европейски Съюз и че се надява Брюксел да откри опция за компромис за реализиране на договорка. Предпазният механизъм за 500-километровата сухопътна граница сред Ирландия и Северна Ирландия е главният проблем при преговорите  за договорка за Brexit.
Ирландия споделя, че " невидима " граница е от основен народен интерес, защото каквито и да било гранични инспекции биха подкопали мирната договорка от 1998 година, позната като Споразумението от Разпети петък.
Окончателната договорка за Brexit би трябвало да бъде утвърдена от Европейския парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР