Липсата на консенсус по отношение на присъединяването на Румъния към

...
Липсата на консенсус по отношение на присъединяването на Румъния към
Коментари Харесай

Букурещ: Решението за Шенген е несправедливо

Липсата на консенсус във връзка с присъединението на Румъния към Шенген, на фона на опълчването на Австрия, е надълбоко незаслужено, съобщи президентът Клаус Йоханис. Външният министър на страната Богдан Ауреску е извикал австрийската посланичка и е връчил протестна нота от румънското държавно управление. Поводът е „ голословното и неприятелско отношение на Австрия “ за приемането на Румъния в Шенген. Този жест ще има „ неизбежни последствия “ за връзките сред двете страни, е декларирал той. Колегите от Euronews Romania с повече информация.

 

Мария Мойс, публицист Euronews Румъния:

Голяма победа за Хърватия тук на Съвета по „ Правосъдие и вътрешни работи “ на Европейския съюз и огромно „ Не “ за България и Румъния. Що се касае до двете страни, това дава опция за доста сюжети. Австрия изиска отсрочване, само че румънското държавно управление не е според с това. Всъщност вътрешният министър настоя да се вземе решение макар, неприятния излаз, с който приключи.

Важно е да се означи, че Германия и Люксембург заплашиха, че ще се опълчват на приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, в случай че България и Румъния не бъдат присъединени. Това в последна сметка не се случи.

Но би трябвало да кажем и че Румъния имаше по-повече шансове от България, тъй като Нидерландия още преди този момент съобщи, че не е време България да бъде призната в шенгенската зона, тъй като те просто не са изпълнили всички условия, заложени в механизма за влизане в Шенген.

Какво следва? Малко евентуално е разширението на шенгенското пространство да се случи на срещата на върха идната година, когато Швеция ще бъде ротационен ръководител на Европейския съюз. А тази страна просто не желае тази тематика да бъде обсъждана в стратегия на съвета Правосъдие и вътрешни работи на Евросъюза.       
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР