Липсата на консенсус днес за присъединяването на Румъния към Шенгенското

...
Липсата на консенсус днес за присъединяването на Румъния към Шенгенското
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Румъния заслужаваше да получи положителен вот за Шенген

Липсата на консенсус през днешния ден за присъединението на Румъния към Шенгенското пространство, на фона на съпротивата на Австрия, е надълбоко несправедлива по отношение на нашата страна и румънските жители, счита румънският президент Клаус Йоханис, представен от Аджерпрес.

" Румъния заслужаваше да получи позитивен избор. Това се удостоверява от солидни данни, резултатите от неотдавнашните задачи за оценка, извършени от страните членки и европейските институции. Една-единствена страна членка реши да пренебрегне тези действителности и да блокира европейското единогласие, което е необяснимо и неясно за целия Европейски съюз. Неоправданата позиция на Австрия на днешното съвещание рискува да подкопае европейското единение и доближаване, от които толкоз доста се нуждаем, изключително в сегашния геополитически подтекст ", показва президентът Йоханис в изказване за медиите след днешното съвещание на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, на което бе отхвърлено предлагането за присъединение на Румъния и България към Шенген.

Йоханис акцентира, че Румъния ще продължи да работи отговорно, уверено и добросъвестно за подсилване на вътрешната сигурност на Европейския съюз, както е правила до момента.

Държавният глава благодари на всички страни членки и на Европейската комисия, които, отчитайки заслугите на Румъния за запазване на външната граница на Европейски Съюз и за подсилване на европейския план, са подкрепили присъединението на страната към Шенген.

" Подкрепата и солидарността, изразени през днешния ден, бяха впечатляващи и удостоверяват признанието, на което се радва Румъния на европейско ниво ", показва президентът.

Йоханис декларира, че присъединението към зоната за свободно придвижване остава стратегическа цел на Румъния.

" Скъпи румънци, Румъния не стопира дотук! Присъединяването към Шенген е наша стратегическа цел и ние няма да спрем, до момента в който не я реализираме ", споделя в умозаключение президентът на Румъния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР