Липсата на конкуренция в предлагането обаче е пречка за свободния

...
Липсата на конкуренция в предлагането обаче е пречка за свободния
Коментари Харесай

Концентрацията на производителите на ток се засилва

Липсата на конкуренция в предлагането обаче е спънка за свободния пазар, считат търговци на електрическа енергия

© Надежда Чипева Още по тематиката
КЕВР ще изиска законови промени за по-голям надзор на пазара на ток

Налагането на наказания на нарушителите ще е една от ограниченията
30 авг 2017
Печалбата на НЕК за първото тримесечие се е стопила през второто

Според сдружението това се дължи на спада на потреблението на контролирания пазар и нарастването на закупените количества от ВЕИ
3 авг 2017
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " e на загуба от 36.2 млн. лева за полугодието

Държавните мини усъвършенстват резултата си
1 авг 2017
Енергетика: Труден пазар

По-ниските цени на газ и ток свиват приходите на множеството сдружения
1 юли 2017

Производството на електрическа енергия продължава да е мощно съсредоточено в три съществени играча, което води до лимитирана конкуренция на пазара. Това демонстрират данните от годишния отчет на Държавната комисия за енергийно и водно контролиране (ДКЕВР) до Европейската комисия. Според тях в интервала 2010 – 2016 година делът на създадената сила от държавните АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и Националната електрическа компания със своите водноелектрически централи се е нараснал от 80 до 85%. Концентрацията на конфигурираните мощности в трите сдружения също се е нараснала от 72 на 77% за същия интервал, демонстрират още данните.

Доминацията на трите държавни компании в производството на сила не е изненада, като се има поради, че това са по този начин наречените базови мощности, на които страната разчита съвсем напълно, с цел да задоволи потребностите за електрическа енергия. Липсата на конкуренция в предлагането на свободния пазар обаче е спънка, считат търговци на електрическа енергия. " До момента този въпрос освен, че не е подложен, само че даже не е и дискутиран като спънка в която и да било политическа стратегия ", разяснява Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

От друга страна, излизането на двете американски централи - Топлоелектрическа централа " АЕS Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", както и на централите за възобновима сила на свободния пазар би нараснало конкуренцията на предложение.

От Европейската комисия въпреки всичко задължиха България да сътвори енергийна борса, на която трите производителя да продават част от силата си, в подмяна на което наказателната процедура против страната ни за пазар на ток беше прекъсната. Това обаче е краткотрайно решение, което даже да продължи да се ползва след контрактувания 5-годишен период с Европейска комисия, е административна интервенция, която основава квазипазар, уточни още Диловска.

Ръст на продажбите на свободния пазар

На пазара на дребно на електрическа енергия към момента преобладаващо състояние имат трите доставчика - ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ", които съгласно данните в отчета имат общ пазарен дял от 99.97%. Това дефинира пазара на дребно за битови клиенти като контролиран с начални стъпки на либерализация, се показва в отчет на регулатора. Процесът на промяна на снабдител и прекосяване от контролиран на свободен пазар на битови клиенти действително стартира през 2015 година, а през 2016 година броят на битовите клиенти, сменили доставчика си, е 983.

През 2016 година на пазара на дребно на битови клиенти навлизат и 13 нови търговеца, което е " причина за действително развиване на конкурентен пазар през идващите години ", излиза наяве от документа.
През предходната година лиценз за търговия са получили общо 25 нови сдружения, с което общият брой на лицензираните търговци е 169, което съставлява растеж от 17.4%.
Данните в отчета на КЕВР демонстрират и растеж от 26.3% на общите количества, търгувани на свободния пазар в страната, което съставлява 53% от вътрешното ползване (виж графиката). Това се дължи най-много на стопанските консуматори, при които се следи все по-голямо придвижване към свободния пазар.

Какво става с пазара на газ

Либерализацията в бранша на природния газ също е несъществена и през 2016 година държавният газов търговец " Булгаргаз " даже усилва пазарния си дял до 98%, което е растеж от 9 процентни пункта спрямо миналата година, демонстрират данните на КЕВР. Това може да се изясни с обстоятелството, че от началото на 2016 година газоразпределителната компания " Овергаз " също стартира да купува газ от " Булгаргаз ", откакто съветската " Газпром " спря доставките за частното сдружение, в което има дял.
Така макар опциите за виртуални покупко-продажби, които съществуват от средата на предходната година, търговията с газ по свободно контрактувани цени се смалява до 2% при 11% година по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР