Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем

Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем ...

Джипитата призоваха да се сплотим срещу COVID-19

Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това споделят пред БНР лекари, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.
„За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19 - самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас“, споделя преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик - едно от лечебните заведения, подложени на силен натиск през последните месеци:

Лични лекари призоваха хората да застанат на тяхна страна в битката срещу COVID-19 Лични лекари призоваха хората да застанат на тяхна страна в битката срещу COVID-19
"Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването." Това споделят лекари, които работят на пър...
„И все още е така“, казва д-р Пишмишева, но остава оптимист: „Изобщо нямам илюзиите, че ние ще се откажем, аз смятам, че ще се справим“.
Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките. Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, семеен лекар с над 30 години опит в професията:
„Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени“.
Липсата на кадри и недоверието в системата остават проблем: „Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат“.

Д-р Виктория Чобанова: В домашни условия се лекуват хора, които са за болница Д-р Виктория Чобанова: В домашни условия се лекуват хора, които са за болница
Ако всички получили ваксина до момента се струпат в кабинетите на личните лекари за сертификат, общопрактикуващите лекари няма да могат...
Затова д-р Гергана Николова припомня думите на Хипократ: „В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта - на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта“.
Д-р Пишмишева и д-р Николова бяха сред изявени медици и здравни специалисти, които получиха почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2 на 7 април.
Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Източник: actualno.com