Липсата на гласуван бюджет за 2022 г. е блокирала раздаването

...
Липсата на гласуван бюджет за 2022 г. е блокирала раздаването
Коментари Харесай

Липсата на бюджет блокира ваучерите за храна

Липсата на гласуван бюджет за 2022 година е блокирала раздаването на ваучери за храна във компаниите през януари. Това обясниха от Министерството на финансите. На процедура сега липсва нормативно съображение за разглеждане на заявки за приемане на самостоятелни квоти. От ведомството насочат молба към компаниите оператори на ваучери, работодателите и служащите да проявят самообладание и схващане в създалата се обстановка.

Все още в Народното събрание не е признат дефинитивно и законопроектът за удължение на действието на бюджет а от предходната година. Към момента той е гласуван от депутатите единствено на първо четене. Министерството на финансите има подготвеност за навреме установяване на самостоятелна квота за даване на ваучери за храна и сбор на самостоятелните квоти, при вземане предвид на окончателните текстове в закона.

Ваучерите за храна, които работодателите раздават на чиновниците си, са освободени от данъци (корпоративни и подоходни) и осигуровки и всяка година в закона за държавния бюджет се утвърждава годишна квота на сумата, която може да бъде предоставена под формата на ваучери. Тази квота се разпределя сред лицензираните оператори със заповед на финансовия министър, които по-късно дават ваучерите на компаниите, сключили контракти с тях.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) обясниха пред „ Сега “, че за първите три месеца на 2022 година, откакто удължаването на миналогодишния бюджет бъде обнародвано, ще може да аплайват за по 1/12 част от обновената квотата от 2021 година при месечен таван от 80 лева Те са получили увещание от финансовото министерство, че няма да има ощетени компании и служащи поради забавянето и ваучерите за януари ще може да бъдат раздадени със задна дата дружно с тези за февруари.

Финансовият министър Асен Василев към този момент разгласи, че се обмисля през 2022 година значително да се завиши месечната сума, която може да се даде към заплатата под формата на ваучери - от 80 на 200 лева Освен това държавното управление има желание да позволи с тях да се купува освен храна, а също по този начин да се заплащат комунални услуги. От АОВХ обясниха, че се водят договаряния с ваучери да се заплащат сметки за ток, газ, вода и парно.

Работодателските организации и туристическият бизнес също упорстват да се разшири обсегът на ваучерите и с тях да се заплащат нощувки в хотели и храна в заведения за хранене.

Финансовото министерство е възнамерявало в Бюджет 2022 година да завиши годишната квота за ваучери на 480 млн. лева, показаха от БСК. Но в случай че месечният таван стане 200 лева, тази квота ще се окаже незадоволителна, пресмятат представителите на бизнеса. По традиция всяка година квотата се изчерпва до началото на есента. Миналата година даже след актуализацията през септември лимитът бе доближат в средата на ноември. От години бизнесът приканва държавното управление да отстрани годишната квота с претекста, че тя не съществува в други страни от Европейски Съюз и че това са разноски на ярко, от които сигурно в хазната ще влезе Данък добавена стойност. Позицията на финансовото министерство обаче постоянно е била, че би трябвало да има предвидимост за парите, които няма да бъдат обложени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР