Липсата на достатъчно летищен персонал и сривове в компютърните системи

...
Липсата на достатъчно летищен персонал и сривове в компютърните системи
Коментари Харесай

Очертава се поредното трудно лято за пътуващите със самолет

Липсата на задоволително летищен личен състав и сривове в компютърните системи на доста аерогари, на фона на внезапното нарастване на пътуващите със аероплан след утихването на коронавирусната пандемия, бяха измежду главните аргументи за хаоса на редица огромни летища в Западна Европа и Съединени американски щати предишното лято, написа Българска телеграфна агенция.

Тогава бяха анулирани или забавени редица полети, като на някои аерогари се образуваха големи опашки от изнервени пасажери и обстановката прерастваше в безпорядък.

От началото на лятото тази година още веднъж сме очевидци на случаи на анулирани или забавени с часове полети на нискотарифни самолетни компании в Европа, измежду чийто пасажери са и стотици българи. Дали това е знак за по-сериозни проблеми при авиотрафика и през това лято, единствено времето ще покаже.
Каква е обстановката през това лято?
Бумът на летните пътнически полети, рестриктивните мерки във въздушното пространство заради съветската военна експанзия в Украйна и стачките на чиновниците на летища и на самолетни компании основават съвършената стихия за въздушния превоз в Европа, показва Евронюз.

Европейската организация за сигурност на въздухоплаването " Евроконтрол ", която ръководи огромна част от въздушното пространство над Европа, разгласи при започване на юли, че това лято ще бъде " провокационен " интервал за авиоиндустрията. На Стария континент през лятото се реализират почти по към 33 000 полета на ден, а в петък, който е най-популярният ден за пътешестване през седмицата, броят им може да надвиши 34 000.

С повишаването на авиотрафика през лятото и на фона на декларираната подготвеност за нови трудови митинги се усилва и заплахата пътуващите със аероплан още веднъж да бъдат изправени пред безпорядък на летищата, комбиниран с анулирани и отсрочени полети.

През последните седмици в тежка обстановка са хиляди туристи в обхванатите от пожари региони на Гърция, най-много на островите Родос, Корфу и Евбея. Хората чакат самолетни компании да провеждат изключителни полети, с които те да изоставен регионите, в които ситуацията е бедствено. Някои авиопревозвачи анулираха постоянните си полети до и от засегнатите от пожарите места в Гърция, други обаче изпращат празни самолети, с които изтеглят бедстващите туристи.

Ситуацията на редица аерогари в Съединени американски щати при започване на юли тази година, когато милиони американци пътуваха със аероплан по време на почивните дни към националния празник на страната (4 юли), е знак за проблемите, пред които може да бъдат изправени и пасажерите в Европа през това лято.

Летища в цялата страна се трансфораха в подиуми на безпорядък, откакто хиляди пасажери бяха наранени от неуредици с полетите им, отбелязва изданието " Индипендънт ".

Само на 5 юли съвсем 9000 полета са били отсрочени или анулирани в Съединени американски щати, по данни на уеб страницата за полетно следене " Флайт ауеър " (FlightAware.com).
Стачки заплашват авиотрафика в Западна Европа
От началото на 2023 година стачки на авиодиспечерите във Франция провокират закъснения и ограничавания на полетите в цялата страна. Те стачкуват против пенсионната промяна в страната, която би трябвало да влезе в действие от септември, заради което е допустимо чиновниците за надзор на въздушния трафик да продължат да стачкуват.

Това води до нарушавания на авиотрафика в огромна част от Западна Европа, защото работата на френските авиодиспечери се отразява и на полетите над други страни.

Поради това най-голямата европейска самолетна компания - " Райънеър ", се чака да изпрати до Европейската комисия петиция, подписана от минимум 1 милион души. В нея се упорства европейските водачи да подхващат повече дейности за контролиране на обстановката.

От началото на годината от време на време стачкуват заетите в разнообразни стопански браншове в Западна и Централна Европа, в това число и в авиотранспорта.

През този и идващия месец пътуващите със аероплан до и от Англия също ще се сблъскват с редица проблеми, защото се чакат забавяния и даже анулация на полети заради стачки на наземния летищен личен състав и на чиновниците по сигурността на лондонските летища " Хийтроу " и " Гетуик ".

Международната асоциация за въздушен превоз - ИАТА (IATA), в която членуват към 300 самолетни компании, пренасящи над 80 на 100 от пасажерите в международен мащаб, разгласи наскоро, че неналичието на задоволително чиновници по надзор на въздушното придвижване е провокирала " неприемливи забавяния на полетите и проблеми за пътуващите ".

Поради това се е стигнало до понижаване на броя на пътническите полети в някои региони на Съединени американски щати и до повишаване на самолетните билети.

" По-рано тази година самолетни компании редуцираха с до 10 на 100 полетните си написания от и до летища в региона на Ню Йорк. Тава стана по искане Федералната авиационна администрация (FAA) на Съединени американски щати, която призна, че с наличните авиодиспечери не може да подсигурява ръководството на повече полети ", съобщи генералният шеф на Международната асоциация за въздушен превоз Уили Уолш, представен от ДПА.
Призив към Европейската комисия
Водещи европейски самолетни компании приканват Европейската комисия да предприеме повече дейности за ограничение на отрицателния резултат, който стачките в авиационния бранш оказват върху пътуванията през летните месеци. Това се споделя в изказване на асоциацията " Авиолинии за Европа " (A4E), представена от Ройтерс.

" Милиони европейци имат предпочитание да пътуват през това лято, само че стачките могат да осуетят техните проекти ", съобщи Лоран Донсел, изпълняващ длъжността ръководещ шеф на " Авиолинии за Европа ".

В асоциацията членуват водещи европейски самолетни компании, измежду които са френско-нидерландската авиационна група " Ер Франс-Ка Ел Ем " (Air France-KLM), немският колос " Луфтханза " (Lufthansa) и " Райънеър ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР