Липсата на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване

...
Липсата на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване
Коментари Харесай

Галъп: 53% от българите смятат че информацията за ваксините е недостоверна

Липсата на задоволително достоверна информация за имунизациите против COVID-19, преболедуване на вируса и съществуване на хронични болести са измежду най-често назоваваните аргументи за отвод от имунизация против COVID-19 все още.

Данните са от национално представително за пълнолетното население изследване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено сред 24 февруари и 1 март 2022 година измежду 812 пълнолетни българи по поръчка на Министерството на здравеопазването за премерване на публичните настройки преди старта на осведомителната акция " +мен " за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

От " Галъп интернешънъл болкан " означават, че проучването е само по рода си , " което попита - в открит въпрос и с детайли на дълбочинно изявление - за аргументите за неваксиниране измежду национална извадка ". Всяко изявление е било прослушано настрана от самия теоретичен екип на организацията и е било синтезирано, като са били свалени и знакови цитати. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.

 Снимка: Галъп

Какви са главните аргументи, заради които Вие сте неимунизиран против COVID-19?

В отговор на въпроса " Какви са главните аргументи, заради които Вие сте неимунизиран против COVID-19? " една пета (21,2%) от неимунизираните у нас показват като причина за отвод от имунизация към този миг преболедуване на вируса . Към тях могат да се прибавят и отговорите на 6,7% от интервюираните, в които проличава разбиране (или знание), че съответният респондент има задоволително антитела или задоволително мощен имунитет.

За почти една пета (19,1%) от хората, имунизацията в действителност би навредила заради съществуване на съпътстващи болести , алергии или други аргументи . Сходни са дяловете и на тези, които не се усещат уверени във имунизациите против коронавирус (19,1%) и на тези, които ги отхвърлят като цяло (18,6%).

За 14,4% от неимунизираните у нас пък имунизациите не оказват помощ, като особено внимание тук заслужава аргументът от вида " не пречат да го изкараш ".

В 11,7% от отговорите проличава аргументът " сътвориха ги съмнително бързо " , показват от социологическата организация.

Изпъква ролята на персоналните лекари. Осезаема група измежду неимунизираните (в 6% от посочените причини) дефинират като основна причина за неваксиниране обстоятелството, че не са били в задоволителна степен насърчени от персоналните лекари или че даже персоналните лекари са били срещу.

Като цяло, 43,1% от запитаните неимунизирани показват разнообразни групи аргументи . Това е и най-видимото струпване.

Има 28,5%, които показват единствено аргументи, свързани с убеждението им, че, по една или друга причина, ваксина не им е нужна.

Има и 25,9%, които акцентират единствено аргументи, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че има няколко болести, които са се трансформирали в клишета в публичното схващане като несъвместими с имунизацията - сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, съществуването на или заплахата от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни болести. Очевидно, до този миг тези респонденти не са получили задоволително информация, която да ги успокои. Не липсват и реакции против чувство за насила , изчакване, разнопосочна информация и доста други.

Липсата на задоволително надеждна информация е назовавана в експлицитен въпрос като проблем, въпреки в отговорите да проличава и прочут инерционен песимизъм. За повече от половината от всички запитани ( 53,7%) достоверната информация за употребяваните в страната ни ваксини против COVID-19 не е задоволителна .

 Снимка: Галъп

Малко над една трета (36,6%) считат, че надеждната информация за имунизациите у нас е задоволително, а към една десета не могат да преценяват. Сред неимунизираните респонденти проличава и по-висок дял на отговорите, че достоверната информация за имунизациите не е задоволително.

Причини за слагането на ваксина

Причините за слагане на ваксина също са били предмет на проучването. От отговорите проличава, че съществена причина за имунизация - закономерно - е страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят (26,7%). Грижата за фамилията и близките (17,7%), вярата в науката и медицината (14,1%) също са измежду водещите - явни и от време на време автоматизирани - аргументи за слагане на ваксина против COVID-19.

Личи и известно струпване в всеобщото схващане на усещането, че имунизациите са средство, спомагащо против тежко боледуване и съдбовен излаз от болестта - 10,3% от запитаните дават отговор в тази посока.

Не е дребен и делът на тези, които показват чисто утилитарни аргументи - за пътешестване в чужбина, свободно напредване, зелен документ и доста други.

Каква е склонността към продължаваща имунизация?

Изследването още един път демонстрира, че склонни към продължаваща имунизация са най-много самите имунизирани. Ваксинацията при останалите ще е в сериозна степен предизвикателство. 61,1% от всички имунизирани имат настройката да си слагат още ваксини (дори след бустерната), в случай че се наложи. Делът на имунизираните, които декларират, че не биха се ваксинирали повече против COVID-19 е 26,2%.

 Снимка: Галъп

Сред неимунизираните респонденти делът на тези, които декларират, че няма да си слагат ваксина, е над три четвърти (77,7%) . Около една десета се движат дяловете на неимунизирани, които биха траяли в съответните стадии (с първа доза, цялостен курс и пр.)

Сериозни са дяловете на религия в разнообразни изказвания , свидетелстващи за омаловажаване, за интрига и така нататък Над две трети от всички запитани, да вземем за пример, са съгласни с изказванието, че избрани кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не завърши скоро (66,8%). Повече от половината от участвалите в проучването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно основан (57,3%) и че напрежението към коронавирус е по-скоро шумотевица и суматоха (55,2%). За 60% коронавирус е просто мощен грип.

В същото време необятно болшинство в страната се съгласява, че коронавирусът е рисков най-много за възрастните и хора и тези със болести (72,1%). 63,1% показват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще завърши.

Макар това да е сензитивна тематика, въпреки всичко по отговорите в проучването може да се съди, че към този момент най-малко за половината от пълнолетните българи може да се счита, че са преболедували ковид. Близо една четвърт от тях настояват, че са го преболедували повече от веднъж. Въпрос на експертна преценка би било по какъв начин данните биха се проектирали върху малолетните, показват от " Галъп интернешънъл болкан ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР