Липсата на адекватна комуникация с администрацията и сериозни проблеми с

...
Липсата на адекватна комуникация с администрацията и сериозни проблеми с
Коментари Харесай

Година по-късно: Адаптираха ли се университетите ни към пандемията?

Липсата на съответна връзка с администрацията и съществени проблеми с онлайн средата не са нещо непознато и за висши образователни заведения в България. Това става все по-сериозен проблем в XXI век, когато новите генерации, влизащи в университет, към този момент са родени в свят на цифровизация и цифровото все по-често се трансформира във втора природа за тях, само че са принудени да се сблъскват с " обичайно аналоговото ".
Въпреки всичко през последната година, в която живеем в пандемична конюнктура, на всички ни се наложи да приспособяваме метода си на живот към измененията, само че съумяха ли българските висшите образователни заведения да приспособяват методите си на образование и администрацията си към тези промени? За тази акомодация има положителни образци, само че има и потресаващи на които ние като студенти сме директни пострадали.
Нов български университет още веднъж демонстрира забележителна цифровизация на методите си на преподаване - с добре развитата платформа Moodle, която те употребяват доста от преди COVID-19 да засегне всички сфери на живота ни. На преподавателите и на администрацията не им бе нужно доста време с цел да преминат напълно към нея без да има потребност от наваксване на пропуснат материал. Същевременно студентите там елементарно и бързо може да споделят с канцелариите по факултети и да получат нужната им информация.
За жал не всички ВУЗ-ове могат да се похвалят с подобен образец. Университетите бяха принудени на скоростни стъпки за акомодация, само че доста от тях вместо да бъдат в крайник с цифровата епоха и бъдещето, те направиха крачка обратно към аналогови форми на връзка вид 80-те години на XX век. Пандемията изведе на показ закостенялата ни просветителна система и сподели потребността от просветителна промяна.
В Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) студенти споделят своето отвращение от това, какъв брой постепенно се е случило цялото прекосяване към онлайн образование. Обучаващи се младежи споделят, че самите преподаватели са цифрово изостанали и това е оказало гибелен резултат върху всичко това.
Относно Университета по национално и международно стопанство (УНСС) студенти показват неодобрение по отношение на дългите опашки, на които би трябвало да чакат с цел да им бъде издадена студентска брошура.
Сходен проблем се открива и в УАСГ, където при настояща възбрана за скупчване на хора се е изисквало от студенти да чакат часове на опашки, с цел да получат щемпел за легализация. По случая даже е работило столичното РЗИ, което обаче " не разкрило нарушение на противоепидемичните ограничения "
Служители на администрацията на най-големия строителен университет в България споделят, че към момента нямат служебни телефони, където да дават отговор на запитвания от студенти. Налична била единствено вътрешна мрежа за връзка, само че тя по никакъв метод не оказва помощ на студента. За всеки един въпрос учащите се би трябвало персонално да посетят университета. За казуса сигнализират самите чиновници на университета, които е неотложен от години.
Горепосочените проблеми повдигат въпроса доколко равнището дититалното обучение ще покрие условията за качествено такова, щом има управления на университети, които още не могат даже да провеждат и улеснят административната работа?
Автор:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР