Липса на удовлетвореност от условията на труд, ниски заплати и

...
Липса на удовлетвореност от условията на труд, ниски заплати и
Коментари Харесай

82% от българите смятат, че заплатата им не е справедлива

Липса на задоволеност от изискванията на труд, ниски заплати и висок стрес на работното място в България. Това сочат резултатите от  проведено от CareerShow. Проучването се организира посредством анонимна анкета, в която взеха присъединяване над 1000 души, работещи в разнообразни браншове и градове у нас. 

 

82% считат, че заплатата им не е обективна.

 

Отговорите на 82.64% от интервюираните демонстрират, че заплатата им не е обективна по отношение на опита и уменията им. Дори и в най-високо платения бранш у нас, този на ИТ експерти, се следят 65.3%, които считат заплащането си за незаслужено и ниско. Най-недоволни от заплащането си са заетите в бранш бизнес и обществена администрация, където близо 90% са отбелязали, че заплащането, което получават не е заслужено.

 

ИТ секторът резервира челните позиции по заплата.

 

Очаквано месечното заплащане на интервюираните ИТ експерти е по-високо от това във всички останали браншове. Забелязва се стремглав растеж на заплатата с натрупването на професионален опит в ИТ сферата, доста по-висок от този в останалите браншове. Второто място по мярка на заплатата заемат експертите в аутсорс сферата.

 

На другия полюс е бранш бизнес и обществена администрация, при който месечното възнаграждение е най-ниско. Също по този начин при тези експерти се вижда, че с насъбрания опит растежът на заплатата е доста по-нисък в съпоставяне със бранш ИТ и аутсорс сферата.

 

Българите желаят 20% нарастване на заплатата и по-малко стрес.

 

На въпроса " Удовлетворени ли сте от изискванията на труд в компанията си ” едвам 22.12% от интервюираните са дали отговор позитивно. Останалите 77.88% най-често са отбелязали, че биха желали по-високо заплащане (37.84%) и работна среда с по-малко стрес (18.01%). 

 

Данните демонстрират, че секторът с най-висока задоволеност от изискванията на труд не е секторът с най-висока заплата. Над 40% от заетите в областта на човешките запаси са отбелязали, че са удовлетворени от изискванията на труд в компанията си. В най-високоплатения бранш, този на ИТ, процентът е 38.6%. 

 

Интересен е фактът, че аутсорсинг сферата - втората по мярка на заплатите след ИТ - има една от най-ниските степени на задоволеност. Само 19.61% от интервюираните експерти в областта на изнесените услуги са отбелязали, че са удовлетворени от изискванията си на труд. Така те се подреждат до секторите с най-ниско равнище на задоволеност - бизнес и обществена администрация и бранш търговия и продажби.

 

На въпрос за минималното нарастване на заплатата, което би подтикнало да сменят работата си - най-вече хора са отбелязали, че биха сменили работата си за 20% нарастване на заплатата (40.49%). Те са следвани от тези, които биха се преместили на друга работа за 50% нарастване на заплатата (27.24%). Най-малко са тези, които биха сменили работата си за 5% нарастване на заплатата.

 

Гъвкаво работно време и регулярни бонуси са най-предпочитаните придобивки

 

Според интервюираните най-важни от спомагателните придобивки и начинания, които оферират фирмите, са гъвкавото работно време, регулярните
бонуси и стратегиите за образование и повишение на квалификацията. 

 

Тук още веднъж се виждат някои разлики сред интервюираните ИТ експерти и заетите отвън ИТ бранша. Докато гъвкавото работно време е водач и в двата случая, при ИТ експертите на 2 и 3 място измежду значимите придобивки се подреждат спомагателните дни отпуск (50.88%) и спомагателното здравно обезпечаване (49.12%). Възможността да придобият акции в компанията, в която работят, пък наподобява е по-важна за ИТ експертите, в сравнение с за останалите браншове. С най-малка известност измежду всички интервюирани се употребяват стратегиите за доброволчески и благотворителни начинания.

 

Всички резултатите от Националното изследването " Удовлетвореност на работното място ” можете да намерите на уеб страницата на CareerShow: 

 

CareerShow е съвременна платформа за работа, на база кариерни събития. Участието в платформата е изцяло гратис и дава опция за персонални срещи с работодатели от цяла България и присъединяване в семинарни стратегии. 

 

Предстои най-мащабното кариерно събитие в календара - CareerShow 2022. Събитието ще се организира онлайн на 20 септ. в SofiaEventCenter (мол Парадайс) и на 21 септ. напълно онлайн. Специални лектори на събитието ще са Левон Хампарцумян, Мадлен Алгафари, Ани Цолова, Росен Плевнелиев, Саня Жекова и други Регистрацията е изцяло безвъзмездна от тук - 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР