Липса на прозрачност при обществените поръчки, лоша инфраструктура, изтичане на

...
Липса на прозрачност при обществените поръчки, лоша инфраструктура, изтичане на
Коментари Харесай

Загуби ли Варна титлата “Морска Столица”?

Липса на бистрота при публичните поръчки, неприятна инфраструктура, приключване на дипломиран личен състав, персонални ползи.

Отговаря претендент за общински консултант Георги Кулински от коалиция " Алтернативата на жителите ".

Варна, лятната столица на България - красиви плажове, чиста вода, десетки хиляди туристи, изпънати по конец културни и спортни обекти, непорочност, съвършена инфраструктура, доходоносно и развито пристанище. Може би звучи познато за една огромна част от локалното население. За страдание, това са единствено красиви мемоари. Къде изчезна духа на варненци, какво се случи с всичко оставено ни от нашите баби и дядовци?

Днес ще представим гледната точна на един млад варненски бизнесмен, претендент общински консултант от коалиция Алтернативата на жителите, с над 25 години опит в бизнеса единствено и само във Варна.

Здравейте, господин Кулински. Как се чувствате след тези 25г. работа в гр. Варна? Бихме желали да представим и гледната точка на хора като вас, които всекидневно се сблъскват с проблемите на община Варна, намирането на дипломиран личен състав и прочие

Здравейте и благодаря за опцията да приказвам пред вашите читатели. Като човек роден, бранш, учил и намерил любовта в гр. Варна, доста ми е тъжно за протичащото се към мен, макар че дръзвам да настоявам съм постигнал немислимото за огромна част от елементарните хора, въпреки всичко ми е тъжно. Особено когато знам по какъв начин е изглеждал нашия град и по какъв начин наподобява в този момент. Лицето на Варна, изключително сега (преди избори) е безусловно апокалиптично. За страдание огромна част от съгражданите ни виждат една дребна част от проблемите, само че не и повода за тях. Като човек с опит в няколко радикално разнообразни сектора, дръзвам да настоявам, че община Варна работи единствено и само в интерес на персонални ползи. Всеки един нов сполучлив бизнес, бива подложен на брутални тествания, непостижими, несъобразни и нелогични условия, до момента в който доближени компании получават всичко на готово, освен това напълно в ущърб на елементарния жител.
Според вас има ли магическа формула за справяне с всичко това или казуса е много по-сложен за решение?

Ако попитате настоящето ръководство или което и да е след рухването на комунистическия режим, нещата са доста комплицирани и за оправянето с всички ще са нужни доста мандати. Всъщност, решението е доста просто - цялостна бистрота на цялата община!
Не мислите ли, че това е прекомерно тривиално? Всеки политик и партия в днешно време дава обещание " бистрота ". Какво имате поради?

Така е! Всеки знае за този проблем, само че когато става дума за персонални ползи, закани и така нататък прозрачността бързо се трансформира в тресавище. Ние от коалиция Алтернативата за жителите имаме концепция, подкрепена от доста млади последователи и тя е цифрова платформа за цялостна бистрота на всички общински поръчки, строителни обекти, мини локални референдуми, комисии за сондиране на локалното мнение на всяко равнище. Когато жителите виждат всичко, вземат участие директно във вземането на значимите за тях решения, биха постигнали чудеса. Живеем в 21 век, съвсем всеки има смарт телефон, даже и нашите баби и дядовци. Какво по-добро от това всичко протичащо се в общината да бъде елементарно налично до всички, освен това на понятен език.

Пример: какво се случва със синя зона? Колко е прихода? Колко и защо се харчат тези средства? За да бъдат жителите спокойни, че няма да отидат в джоба на някой братовчед, всичко би трябвало да бъде показано - както Национална агенция за приходите виждат всеки един бизнес какъв брой получава и се афишира обществено, по този начин би трябвало да се виждат по какъв начин се изразходват средствата от Синя Зона.
Нека да задълбаем малко. Да предположим, че има такава платформа и че към този момент не може да има порочни публични поръчки. Какво следва? Какво би трябвало да се случи, с цел да си върнем още веднъж купата на Морската Столица?

Младите са бъдещето и с цел да се случват нещата, би трябвало да задържим тях! По пътя на логиката - какво желаят младите? Пари и добър обществен статус! Не приказваме да раздаваме пари, несъмнено. Говорим да създадем почтена работа за всички. Може би ще попитате по какъв начин? Като се стартира сериозна работа с университетите ни и всеобщи акции за привличане на вложители. Не за компании доближени на властта, а на компании, които действително биха съдействали за развиването на стопанската система на града.
Но, няма ли да има неодобрение от страна на бизнеса, в случай че се работи единствено за привличането на други вложители и облагодетелстване единствено на избран кръг от компании? Няма ли жителите още веднъж да са недоволни?

Благодарение на цифровата платформа, която предлагаме, това няма по какъв начин да се случи. Всичко ще бъде транспарантно, а концепциите за метода, по който ще се работи ще бъдат постоянно съгласувани с локалното население.
Какво би трябвало да се направи с цел да се притегли един вложител от ранга на VW да вземем за пример? В такива вложители ли би трябвало да се цели нашата община?

В това си положение, не бих споделил. В момента даже и дребни предприятия не можем да притеглим. Ако погледнем в статистиките, най-големите вложители са най-вече локални бизнеси с огромна история като Солвей Соди.

За да си отговорим на въпроса какво би трябвало да се направи, би трябвало да си зададем въпроса какво желае един огромен вложител от ранга на VW - да осъществят по-добри облаги. Как биха постигнали това при нас? Удобна инфраструктура, квалифицирани служащи, по-ниски налози, географско състояние. В момента покриваме единствено последните две.
Да минем едно по едно всяко от тези неща. Какво е вашето мнение за положението на инфраструктурата на гр. Варна?

Под всякаква рецензия! Абдикирала община във всяко едно отношение! Оставяме София да диктува кои от по-мащабните планове да се случват, по какъв начин и от кой, подписват се контракти без никаква предумисъл, не се упражнява никакъв надзор. Ние локалния бизнес сме изтласкани в страни без право на мнение, макар че ние действително употребяваме тази инфраструктура най-вече. Погледнете Бургас - с помощта на съзнателните управници, там те могат да се похвалят с доста по-добра инфраструктура. И да не си мислите, че автомагистрала Тракия е инициирана напълно от София? Бургазлии знаят какво би трябвало да се направи и го вършат непременно. Дори и междуселските пътища са съвършени! Тук...трагедия. Магистрала, втори аспарухов мост, а за какво не тунел, пристанище - това са най-належащите инфраструктурни планове, за които Варна би трябвало да работи, даже и да няма директно присъединяване над някои от плановете. И не да се стартират преди избори, а при първа опция!
Казвате тунел вместо втори мост. Това допустимо ли е?

Разбира се! Ние от Коалиция Алтернативата на жителите сме заложили този огромен план като част от нашата стратегия. Всички ние имаме над 500г общ опит в ръководството на огромни строителни планове и можем да подсигуряваме, че в случай че подобен план влезе във ход, то той ще бъде построен по допустимо най-хубавия метод без да бъде откраднат нито сантиметър асфалт, нито кг бетон, а с цифровата платформа всичко ще е транспарантно и всеки един цивилен сигнал ще бъде култивиран стремително!
Звучи много футуристично. Да преминем към квалифицирания личен състав. Как смятате да привлечете младите фрагменти да работят и живеят тук? Само с инфраструктура ли?

Наравно с построяването и осъвременяването на инфраструктурата, би трябвало да се фокусираме и върху просветителната ни система. Гимназии, университети. Заради вторите, младите ни гении изтичат. Ако нашите университети са по-привлекателни за младите, то нашите деца няма да бягат в София или чужбина. Трябва да помогнем по всевъзможен метод да превърнем нашите университети в по-привлекателни, места. Не поради питейните заведения и заведенията, а поради знанията които могат да получат. Не споделям, че нашите университети не са положителни, само че не споделям, че няма проблем. Трябва да работим допълнително взаимни планове, които още веднъж да бъдат определени транспарантно и демократично.

Ако има повече студенти, получаващи положително обучение и процедура, подсигурявам, че огромните вложители ще се редят на опашка. Още повече, че нашата географска широчина ни дава едно доста огромно преимущество - морския превоз.

Да, ние имаме пристанище, от което могат да излизат милиони тонове продукция, за жалост избрахме да превърнем пристанището главно в атракционна зона, вместо да доразвием контейнерния бизнес и комерсиалния продан.
Коментирате пристанището, само че то не се ли ръководи от държавната пристанищна инфраструктура? Общината може ли да се намеси там?

Както споделих, макар че общината не може да се разпорежда с пристанището, ние би трябвало и ще да отстояваме нашите ползи пред София непременно. Не приказваме да скапваме към този момент основаната комерсиална зона, а да се работи единствено в полза на община Варна, не София, Москва или Брюксел!
Какво мислите за туризма? Има ли какво да се реализира там?

Отново, доста тъжно е положението, имайки поради историята ни. Не виждам с какво можем да притеглим качествени туристи. Дори и съседите ни заобикалят по пътя си към южна България и Гърция. Музеите, културните ни здания, даже и основните ни улици в случай че щете, всичко е мръсно, неподдържано, някои ремонтирани последно от времето на комунизма. Договорите с почистващите компании са безусловно смешни и още веднъж в интерес на персонални ползи. Да не разясняваме повредата с тръбата в езерото. Чак от време на време се срамя, че съм от Варна.

Аз обаче не съм от хората, които споделят " Ами какво да се прави " и не се помирявам елементарно! Осигурил съм положително бъдеще и за внуците си (дай боже да имам някога), в този момент мога да се посветя на моята обичана Варна.
Благодарим за изявление господин Кулински.

И аз още веднъж благодаря за трибуната, която ми давате! Варна може да стане по-добро място за живот – в случай че има положителни хрумвания, и дейно ръководство! Призовавам всички съграждани да гласоподават и да не оставят нещата в ръцете на корпоративния и купения избор. Можете да се свържете с мен когато и да е на денонощието през моя фейсбук профил. Обещавам да отговоря на всеки, тъй като всяко мнение е значимо за мен. До скоро!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Местни избори 2023. Спонсорирана обява.

Пресцентър Алтернативата на гражданите
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР