Липса на кворум провали избора на зам.-генерален секретар, излъчен от

...
Липса на кворум провали избора на зам.-генерален секретар, излъчен от
Коментари Харесай

Бойкот срещу Русия беляза форум на ПАЧИС в Белград

Липса на кворум провали избора на зам.-генерален секретар, излъчен от Руската федерация

Бургаският народен представител Петър Кънев взе участие в 60-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). Форумът бе в Белград сред 6 и 8 декември и бе първият в присъствен формат от началото на коронавирус пандемията. От българска страна участва и националният представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай.

В първия ден Петър Кънев взе участие в съвещания на трите държави-членки на Европейски Съюз – Румъния, Гърция и България , по въпроси, свързани с дневния ред на асамблеята. Той организира среща и с ръководителя на сръбския парламент Владимир Орлич, пресцентърът на Народното събрание.

„ Беше забавно, че участваха всички 13 страни, в това число Русия и Украйна. Дебатите и договарянията бяха извънредно тежки и комплицирани ”, сподели пред „ Флагман ” господин Кънев, който е дълготраен началник на българската делегация и представител на Народното събрание в ПАЧИС от 2005 година

Като ръководител на Икономическия съвет на организацията той бил и измежду докладчиците на форума в Белград.

„ Бях определен и за ръководител на изборната комисия за избиране на един от зам.-генералните секретари, само че защото единствената кандидатура бе на представител на Русия, не се събра кворум и тази точка отпадна от дневния ред ”, изясни депутатът от „ Българска социалистическа партия за България ”.

„ Оттук нататък следва едно доста тежко съвещание, което ще бъде през януари, на така наречен Постоянен комитет на тези 13 страни в Истанбул , където ще се търси решение на някои проблеми в Устава на организацията. Тъжното е, че войната, която се води сега в Украйна, сложи под въпрос самочувствието и настроенията, които ще бъдат следващата година, когато означаваме 30-годишнината на организацията на Черноморското икономическо съдействие.

13-те държави-членки са България, Румъния, Сърбия, Русия, Украйна, Турция, Гърция, Грузия, Северна Македония, Азербайджан, Албания, Армения, Молдова.

Поради споровете сред обособени страни диалозите постоянно били проблематични.

„ Макар че по правилник ние сме една извънредно икономическа организация и политически диспути и разногласия не е задоволително да се водят, постоянно са възниквали доста къси словесни борби . Примерно, сред Азербайджан и Армения по тематиката Нагорни Карабах, сред Сърбия и Албания, примерно, поради Косово, сред Гърция и Турция и най-много сред Русия и Украйна, както и сред Русия и Грузия. Този път обаче диалозите бяха извънредно сложни. Премина се към одобряване мандатите на Русия и няколко други страни, при което породиха съществени проблеми ”, сподели Петър Кънев и предвижда ново доста тежко съвещание на Постоянния комитет през януари.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР