Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи

...
Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи
Коментари Харесай

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

Липса на кворум провали днешното съвещание на Народното събрание и отсрочи разглеждането на измененията в Изборния кодекс, които плануват машинното гласоподаване да отпадне при провеждането на локални и парламентарни избори.

В зала не се записаха депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които се оповестиха твърдо срещу промените, а ръководещото болшинство не съумя да събере нужните 121 народни представители, с цел да започва съвещанието.

Законопроектът е импортиран от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, а в него се планува машинно гласоподаване да се организира само в изборите за президент и Европейски парламент.

Аргументите им са, че изборите с многомандатни изборни региони са доста по-сложни, а това постанова по-различни бюлетини, както и по-сложен програмен продукт.

Вносителите се базират и на отчета на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, съгласно който машинното гласоподаване е безпричинно скъпо. Тогава такова се организира в 3000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на локалния избор наесен те да бъдат увеличени на 6000.

След неуспеха на съвещанието през днешния ден ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че привиква изключително съвещание във вторник. Заседанието е с начален час в 14.00. Тя изясни, че дневният ред ще бъде същият като през днешния ден, а точно измененията в Изборния кодекс за анулация на машинното гласоподаване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР