Липса на качествени терени и инфраструктура, индустриални зони, които липсват.

...
Липса на качествени терени и инфраструктура, индустриални зони, които липсват.
Коментари Харесай

Съвсем скоро: България очаква голям автомобилен инвеститор да стъпи на пазара

Липса на качествени терени и инфраструктура, индустриални зони, които липсват. Затова нямахме огромен интернационален вложител. Извървяхме редица стъпки. Заслуги имат безусловно всички структури: от равнище президент, министър председател. Ниво министри, заместник-министри. Говорим за дълготрайно изпитание, което са материализира в този момент. Предимствата на Индустриална зона “Доброславци ” са: визия, размер, локация, секторна специализация. Тази цялост от фактори е търсена от самите вложители. Бяхме в деен разговор с интернационалните организации. Ние следваме придвижването на капиталите. Това разяснява в изявление за " Лице в лице " служебният министър на нововъведенията и растежа. 

" Такова изпитание в условия на постоянен кабинет беше съвсем невероятно да се случи. Тази локация беше доста апетитна. Имаше цялостен синхрон на всички структури ", добави той. 

" Въпрос на минимално време е да притеглим огромен интернационален вложител. За последните 8-9 месеца съм провел диалози с дузина вложители. Всяка седмица, с дейното подпомагане на БАИ, приказваме с разнообразни предпочитани вложители. Фокусът на тази индустриална зона неслучайно е ориентиран тозно към автомобилния сегмент. Имаме три предпочитани интернационалните стратегически вложителя в доста напреднал стадий на договаряния. Въпрос на минимално време е да притеглим най-малко един от тях. Това са планове от милиард и половина до 3 милиарда евро ", добави още Пулев. 

" Имали сме полемики по тази тематика преди повече от 5 години, когато беше сагата за евентуален цех на “Фолксваген ”. Нямаше такова готово място, в което страната авансово да е подготвила и построила и вложителят да може безусловно да пристигна, да го пипне и да види, че може да осъществя инвестицията си в къси периоди. По-добре това да се случи в този момент, в сравнение с да загубим още 5 или 10 години. Най-истинското развиване на автомобилната промишленост занапред следва. В България имаше нерешителност в институциите, че тази промишленост може да се развива в България. Фактите демонстрират и потвърждават, че в действителност това е най-бързо развилото се нещо в България през последните години. Автомобилната промишленост като дял от Брутният вътрешен продукт е съизмерима с туризма, който е обичаен ", разяснява от своя страна Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на „ Аутомотив Клъстер България “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР