Звездите от Световната купа Меси и Бонмати сред водещите номинирани за Златната топка

...
Лионел Меси и Ерлинг Халанд са сред водещите претенденти за
Коментари Харесай

Лионел Меси и Ерлинг Халанд са сред водещите претенденти за спечелването на тазгодишната "Златна топка" за мъже, докато звездата от Световното първенство на Испания Айтана Бонмати води сред номинираните, обявени в сряда за наградата за жени.

Меси, който наскоро напусна Пари Сен Жермен за Интер Маями, има шанс да наследи Карим Бензема и да спечели Златната топка за осми път в забележителната си кариера, след като изведе Аржентина до световната купа в Катар на последното година.

Халанд може да е неговият основен съперник за наградата, след като отбеляза 52 гола в 53 мача, за да помогне на Манчестър Сити да спечели требъл в Шампионската лига, Висшата лига и ФА Къп миналия сезон.

Норвежкият нападател миналата седмица спечели Наградата на УЕФА за играч на годината за миналия сезон.

Килиан Мбапе от ПСЖ и съотборникът на Хааланд от Сити Кевин Де Бройне също са сред 30-те номинирани за наградата, чийто победител ще бъде обявен на церемония в Париж на 30 октомври.< p>Бензема, който приключи 14-годишен престой в Реал Мадрид през юни, когато се премести в саудитския клуб Ал-Итихад, също е номиниран.

Бонмати, носител на наградата на УЕФА за играчи при жените, изглежда фаворит за получаване на топката d'Or, след като беше изключителният играч, когато Испания спечели Световната купа в Сидни миналия месец.

Тя също така участва в победата на Барселона в Шампионската лига и ще се надява да наследи своя клубен и международен колега Алексия Путелас, победител през последните две години .

Путелас не е номинирана този път, тъй като почти не е играла за Барселона миналия сезон, след като получи скъсване на предна кръстна връзка на коляното през юли 2022 г., което я извади от девет месеца.

Бонмати е един от четиримата членове на Испания на Световното първенство- победителят е номиниран, заедно с Олга Кармона, Салма Паралуело и Алба Редондо.

Техните сънародници Патрисия Гихаро и Мапи Леон също са посочени.

И двамата от Барселона, те не отидоха на Световното първенство, след като бяха сред група от 15 играчи, които казаха миналата година, че не искат повече да играят за Испания в знак на протест срещу испанската федерация и треньора Хорхе Вилда.

Испания уволни Вилда след фурор от целувки, назначи първата жена треньор на национален отбор по футбол

Други включени в 30-те номинирани са нападателят на Челси и Австралия Сам Кер и вратарят на Англия Мери Ърпс.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР