Лионел Меси дебютира в МЛС, но как работи лигата?

...
Когато Лионел Меси направи своя дългоочакван дебют в Мейджър Лийг
Коментари Харесай

Когато Лионел Меси направи своя дългоочакван дебют в Мейджър Лийг Сокър в събота, той постигна два познати резултата, откакто се присъедини към Интер Маями: Отборът спечели и Аржентинската суперзвезда отбеляза.

Преди идването на Меси, Интер Маями нямаше победа в предишните си 10 мача. Но за няколко кратки седмици аржентинският победител в Световната купа помогна за промяна на траекторията на клуба.

С Меси на терена, Интер Маями спечели последните си девет мача, взимайки първия си голям трофей по пътя. Той отбеляза 11 гола през този ранен период.

Победата с 2-0 в събота срещу Ню Йорк Ред Булс обаче беше първият мач за Маями в лигата от повече от месец и първият за Меси, който влезе от пейката, за да вкара.

Дори с капитана на Аржентина в техния списък, Интер Маями все още ще трябва да изкачи планина, за да запази надеждите си в МЛС живи. В момента отборът е предпоследен в Източната конференция с 21 точки от 23 мача.

Меси изведе Интер Маями до победа в Купата на лигата, турнир в стил купа, който изправя отбори от МЛС срещу отбори от мексиканската Лига MX. Той също така помогна на отбора да стигне до финала на Откритата купа на САЩ, състезание, подобно на ФА Къп в Англия, включващо десетки отбори от различни национални лиги.

Сега Интер Маями ще се опита да направи натиск за място в плейофите, за да запази надеждите си за спечелване на MLS Cup. Меси трябва да направи своя пълен дебют в лигата в сряда срещу Нешвил СК.

Ал Джазира разглежда северноамериканската лига и как работи.


Колко отбора има в лигата?

MLS има 29 клуба, включително три канадски отбора.

Какво представляват конференциите?

Като се има предвид необятността на Съединените щати и Канада, екипите са разделени на две конференции, за да се намалят пътуванията. Източната конференция включва 15 отбора, а 14 са в Западната конференция.

Интер Маями е в Източната конференция. Носителят на титлата ФК Лос Анджелис е в Западната конференция.

По време на редовния сезон отборите играят срещу всички страни в своята конференция поне два пъти и с няколко отбора от противниковата конференция за общо 34 мача.

Какво представляват плейофите?

В края на редовния сезон лигата преминава в турнир в стил нокаут, известен в северноамериканските спортове като плейофи.

Отборът с най-много точки от двете конференции след приключване на редовните игри в лигата печели Supporters’ Shield, но MLS Cup – до голяма степен разглеждана като по-престижната награда – се печели в края на плейофите.

Как работят плейофите?

Системата за плейофи на MLS се разви през годините и през този сезон има нов формат.

Първите седем отбора от всяка конференция автоматично влизат в плейофите. Осмият и деветият клуб ще играят един мач с директни елиминации, за да запазят финалното квалификационно място за „уайлд кард“.

Плейофите се играят по конференции. След това победителите в плейофите на конференцията се срещат за финала за MLS Cup в края на сезона.

В четвъртфиналите на всяка конференция отборите трябва да спечелят най-добрата серия от три мача, за да продължат напред. На този етап няма общи резултати и равенства. Отборът, завършил по-нагоре в лигата, е домакин на първия мач. В случай на равенство играта преминава директно към изпълнение на дузпи – без продължения.

Полуфиналите на конференцията, финалите и финалът за MLS Cup се връщат към формата на един мач с възможно продължения преди дузпи. Тези игри ще бъдат домакини от клуба с по-висока позиция.

Колко далеч са Интер Маями от място в плейофите?

Интер Маями на Меси изостава с 11 точки от деветия Чикаго Файър в Източната конференция, но има два мача по-малко. (Те са на 33 точки зад лидерите в конференцията FC Cincinnati.)

Остават им 11 мача, за да спасят позиция в плейофите.

MLS има ли повишение и изпадане?

Не. Подобно на други най-добри северноамерикански спортни лиги, MLS няма повишение или изпадане. Търговски жизнеспособните отбори винаги имат гарантирано място в лигата.

Въпреки че в САЩ и Канада има други професионални и полупрофесионални футболни лиги, те не водят до промоция в MLS.

Как новите отбори се присъединяват към лигата?

МЛС стартира през 1996 г. само с 10 отбора. Оттогава се разширява. Интер Маями излезе на терена за първи път през 2020 г.

Последният отбор, който се присъедини към MLS, беше St Louis City SC този сезон. Калифорнийският град Сан Диего също ще има свой собствен клуб в лигата, който ще бъде 30-ият отбор на MLS, започвайки през 2025 г.

За да се присъединят към лигата, новите клубове трябва да платят такса за вход, която нараства през годините. Новите собственици на клуба от Сан Диего се съгласиха на такса от $500 милиона за разширяване с MLS тази година.

МЛС изисква новите клубове да имат собственици със стабилни финанси, готови да инвестират в лигата. Отборът също трябва да е базиран на пазар с жизнеспособна база от фенове и трябва да има „всеобхватни“ планове за стадион.


МЛС прави ли пауза за международни паузи?

Не винаги. За разлика от повечето лиги по света, MLS не прекъсва играта по време на международните паузи, което кара отборите понякога да играят без ключови титуляри, които са повикани в техните национални отбори.

Лигата ще спре за международните прозорци през октомври и ноември, но ще продължи – макар и с по-лек график – по време на международните игри през септември.

Треньорът на Интер Маями Тата Мартино наскоро каза, че очаква Меси да пропусне поне три мача този сезон, когато се присъедини към Аржентина за квалификациите за Световното първенство през 2026 г.

Какво казват служителите на MLS за формата на лигата?

Имаше време, когато дузпите в MLS се провеждаха с играчи, които дриблираха топката от средната линия, за да победят нахлуващ вратар, така че лигата винаги е играла по свои собствени правила.

Даниел Куртеманш, изпълнителен вицепрезидент по комуникациите на MLS, каза пред Al Jazeera миналия месец, че лигата е „млада“ с 28 сезона, което й позволява да „бъде иновативна и да прави нещата по различен начин“.

„Ние сме северноамериканският диалект на световната игра“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР