Linux разработчикът Хектор Мартин разкри, че YouTube умишлено осакатява Firefox

...
Linux разработчикът Хектор Мартин разкри, че YouTube умишлено осакатява Firefox
Коментари Харесай

YouTube показва по-ниско качество на видеата в браузърите, работещи на Arm-базирани системи

Linux разработчикът Хектор Мартин разкри, че YouTube „ съзнателно осакатява Firefox в Asahi Linux “. Мартин, прочут и с псевдонима Marcan, декларира, че YouTube намалява качеството на видеото и резолюциите, подавани на потребителите на Firefox на компютри с Arm-базирани системи. Това държание е изключително дразнещо, защото Arm-устройствата през 2023 година към този момент са доста мощни. Asahi Linux, да вземем за пример, е план, виновен за доставянето на съгласно рекламата на „ шлифовано Linux преживяване “ при Apple Silicon (фирмената процесорна Arm архитектура).

Маркан удостовери догадката си за намаление на качеството на YouTube на Arm системи, като промени потребителския сътрудник (UA) на браузъра и направи някои проби. След като промени параметрите на UA на Firefox от „ aarch64 “ на „ x86_64 “, той възкликва: „ Изведнъж получавате 4K и всички останали неща! “

Задълбочавайки се малко повече, Маркан взема решение да ревизира кода, който е провокира тази реакция на Arm машините. Той означи, че по дифолт YouTube дава видеоклипове с резолюция 1080p на машини с x86_64 архитектура. Но по дифолт за Arm устройствата те са единствено 240p. Маркан счита, че това, което е следил, е стар способ, като се има поради изобилието от многоядрени Arm процесори в актуалните устройства.

Една от аргументите за това отклоняване обаче може да е била разкрита. „ YouTube смята, че aarch64 Firefox е… тв приемник HiSense?!„, означи разработчикът – по-конкретно HiSense 65a67gevs. По някаква причина YouTube не позволява опцията за възпроизвеждане на 4K на този тв приемник.

След като връзката сред YouTube и Firefox на Arm бе оценена, Маркан се зачуди какво толкоз прави личният браузър Chrome на Гугъл, когато работи на Arm хардуер. В последна сметка той откри неочакван дребен хак на Гугъл: „ Chromium на aarch64 се преструва, че е x86_64„. По този метод възпроизвеждането на YouTube в Chrome при потребление на Asahi Linux по дифолт е 1080p и може да бъде променено на 4K.

Въпросната част от кода

След като ревизирал резултатите от наблюденията си, Маркан взема решение да се възползва от тях. Той подал сигнал за неточност в Mozilla с вярата да получи актуализации за Firefox, които да „ оповестяват за bull**** архитектури “. Маркан също по този начин решил да добави няколко реда код за заобикаляне на казуса в Asahi Linux.

Под известието незабавно започнаха да се появяват най-различни полемики – в Mastodon и в уеб страницата Hacker News. В някои ранни мнения се споделя, че е рационално YouTube да работи по дифолт с 240p във Firefox на Arm архитектура. Но всички акцентират обстоятелството, че смяната на UA улеснява и разрешава възпроизвеждането на 4K, като няма налична алтернатива при обстановката Firefox + Linux + aarch64. Друг забавен коментар отбелязва, че Firefox, Chrome и Safari на актуалната MacOS (с Apple Silicon) имат UA, заложен „ погрешно “ на x86_64 от разработчиците. За благополучие е много елементарно да измененията UA информацията на браузъра си, тъй че можете да я зададете на каквото желаете, с цел да видите какви преимущества могат да бъдат налични или пък да са скрити.

Напоследък YouTube има повече от задоволителен брой заглавия. Наскоро компанията стартира нападателно да ревизира за всевъзможен тип блокиране на реклами, основано на разширения за браузърите и други решения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР