Линията на разлом, открит наскоро в североизточната част на САЩ,

...
Линията на разлом, открит наскоро в североизточната част на САЩ,
Коментари Харесай

Учен: Гигантски разлом разцепва САЩ и вдига гибелно цунами

Линията на разлом, открит неотдавна в североизточната част на Съединени американски щати, се трансформира в източник на безпокойствие за учените. Разломът (обозначен като XELF), който е дълъг над 45 благи и се намира в Британска Колумбия, Канада, в този момент провокира огромни опасения от цунами, което може да засегне повече от милион души.
Проучването на този разлом, осъществено от откриватели, ръководени от Ник Харихаузен от университета Гренобъл-Алпи във Франция, разкри плашещи обстоятелства, оповестяват международните издания.
Анализ на историческите данни демонстрира опцията за друго огромно земетресение в района, с голям риск от цунами в басейна на Джорджия, обхващащо региони като Вашингтон, а също по този начин и Британска Колумбия.
Разломът XELF, систематизиран като " приплъзващ ", заплашва освен Канада, само че и северозападната част на Тихия океан, в това число Съединените щати. Харихаузен акцентира компликацията да се планува точното време на допустимо земетресение, само че приканва за подготовка и съществуване на нужните запаси за допустима рецесия.
Данните, основани на проучване на разлома, осъществено посредством анализиране на магнитни полета, сочат към минали събития, случили се преди 4700 и 2300 години. Това допуска съществуването на циклична сеизмична интензивност, представляваща опасност за крайбрежните поданици.
Основната заплаха са вероятни цунамита, породени от огромни и плитки трусове край брега. Важно е да се разбере, че не всички трусове генерират цунами, само че в този случай плъзгащият се темперамент на разлома XELF усилва вероятността от възникване на разрушителни цунамита в крайбрежните градове.
Примери за минали сходни събития, като цунамито в Чили през 1960 година, демонстрират, че такива естествени бедствия могат да изминат големи дистанции и да причинят опустошения в разнообразни елементи на света. Експертите споделят, че наблюдението на такива разломи и разбирането на техните евентуални въздействия са от основно значение за поддържането на безопасността и запазването на животите при евентуални естествени бедствия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР