Линейките на Спешна помощ няма да останат без радиовръзка. Няма

...
Линейките на Спешна помощ няма да останат без радиовръзка. Няма
Коментари Харесай

Мирослав Ненков: Линейките няма да останат без радиовръзка

" Линейките на Спешна помощ няма да останат без радиовръзка. Няма заплаха от срив на системата на Спешна помощ ". Това съобщи по бТВ зам.-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков, откакто през вчерашния ден се разбра, че договорът сред министерството и компанията, обслужваща системата, е изминал.

По думите му трите компании, които сега не престават работата си без някой да ги задължава за това, са ангажирани от години. "Тази обстановка с цепка сред подписването на контракта и оповестяването на социална поръчка се е случвала и в други години, този консорциум е продължавал да поддържа системата. Хората са доста виновни, те са огромен бизнес, не са някакви случайници”, отсече Ненков.

Той увери, че " дори и да се стигне до отдръпването им, най-лошото, което може да се случи, е незабавните адреси да се пишат на ръка, каквато била практиката преди въвеждането на единната система – и когато нямало забавяния в следствие ". Връзката с колите за спешна помощ пък била тройно подсигурена.

Зам.-министърът призна, че има закъснение и поръчката е трябвало да бъде пусната "преди пролетта”: "Нашият екип го заварват една купчина бедствия (…) Когато се разбра, че този контракт изтича, имаше два разновидността – пускаме го на същата цена или се опитваме да реализираме по-ниска”, изясни зам.-министърът.

Той призна, че се е виждал с "Телелинк”, които сега поддържат системата и които ще вземат участие в конкуренцията, която стартира през днешния ден. От думите му стана ясно първо, че са говорили за поддръжката в интервала преди избора на нов реализатор, само че не е обсъждана и ориентировъчна цена за нов контракт. Освен това " сходни срещи е имало и с не знам си какъв брой фирми”.

Зам.-министърът очевидно се подразни от информацията за 63% неработещи ретранслатори на Спешната помощ. Той призна, че фактически е дал такава информация на здравния министър проф. Николай Петров, само че означи, че документът е част от вътрешната връзка на министерството, което значи, че към бТВ е изтекла поверителна информация.

"Това е ретранслаторна система сред огромните структури на "Спешна помощ”. Тя е морално и механически остаряла доста, поддръжката й е ужасно скъпа”, сподели Ненков. И добави, че този вид връзки не се употребяват от колите за спешна помощ и дори работещите антени не са в приложимост.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР