Линчуване: наказание, наложено от неформална група, а не от редовен

...
Линчуване: наказание, наложено от неформална група, а не от редовен
Коментари Харесай

Подобно на Африка: Завръщат ли се линчът и саморазправата у нас?

Линчуване: наказване, наложено от неофициална група, а не от постоянен съд. Често се свързва с предишното, само че сходни актове на принуждение не престават да се случват под разнообразни форми и през днешния ден. Шофьор на камион прегази 6-годишно момченце в Ришкия проход, който е една от най-натоварените артерии през Стара планина. 57-годишният мъж получи присъда на място. И тя беше смъртна. 

Случаят провокира необятен отзив в българското общество, изключително в обществените мрежи. Юлиян Стоянов се " разноски " из мненията в тях, с цел да потърси отговор на въпроса завръщат ли се линчът, саморазправата и уличното правораздаване у нас. Ето една от полемиките по тематиката:

“За убитият от пияни примати водач, които са оставили децата си на естествения асортимент, бих протестирал със същия хъс, с който и за обезобразената Дебора ”.

“Ако това беше твоето дете по този начин ли щеше да приказваш? Расисти мръсни. ”

“Ако това беше мое дете, нямаше да съм пийнал на мотика в 14 часа в работен ден и да съм го оставил да се разхожда по пътя. И внимавай с обидите на едро – не ти оказват помощ изключително да си защитиш позицията, каквато и да е тя. ”

Агресия има и на работното място. В България случаи с принуждение най-често има против хората в бяла престилка. Според данни на българския лекарски съюз 55% от медиците у нас са ставали жертви на вербална или физическа експанзия. За съпоставяне във всички останали специалности у нас с принуждение са се сблъсквали 17 на 100 от работещите. Отново реакциите в обществените мрежи бяха разнопосочни.

“Малко им е, би трябвало още, с цел да знаят, че към този момент ни писна от тях! ”

“Станаха нагли и злобни! ”

“Народът напълно изтрещя! Явно има аргументи за тази експанзия. ”

В Африка никой не е застрахован против сходни похищения. През 2011 година за първи път полицията в Кения вкара в престъпната статистика термина " линчуване ". Равносметката за една година: 543 жертви. В Уганда пък през 2014 година са били регистрирани 582 случая на убити хора посредством линчуване, което прави по 1,6 случая дневно. Дори на политиците не им се разминават сходни похищения. 

През април в столицата на Нигерия, Абуджа, ядосана навалица от хора наобиколила един сенатор, раздрали му облеклата и изписали върху тялото му унизителни обиди. Причината за хорския яд: в обществените мрежи се били появили информации, че въпросният политик бил забогатял нелегално.

Обратно към случая в село Прилеп. Според българското законодателство ликвидиране, осъществено в положение на афект, от което може да има съществени последствия, наказването е отнемане от независимост от една до осем години.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР