Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд.

...
Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд.
Коментари Харесай

Правителството вдигна лимита на държавния дълг, ще го плащаме ние

Лимитът на нов държавен дълг се подвига от 7,3 милиарда на към 10 милиарда лв. с актуализацията на бюджета. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след експертния съдружен съвет, обвързван с актуализацията на бюджета.

Той уточни, че това нарастване на лимита на дълга в действителност е равно навръх това, което следващата година би трябвало да върнем по падежи по остарели задължения. 

Догодина имаме заплащания по остарели задължения от 3 милиарда лв. и това, което получихме като противоположна връзка от банките дилъри, е, че би трябвало да емитираме тази година, а не следващата година, с цел да получим доста по-ниски лихвени проценти, обясни Василев. Поне два %, споделиха, че ще спестим от лихви, добави той. Вицепремиерът означи, че дългът все още е по-нисък от този, който са заварили, защото са създали заплащания по външни задължения.

Василев удостовери, че актуализацията на бюджета включва най-вече антикризисни ограничения. Той изясни, че приходната и разходната част на бюджета ще се усилят с 1,645 милиарда лв., оповестява Българска телеграфна агенция. 

Имаме спомагателни доходи от 2,175 милиарда лв., като те ще бъдат понижени с данъчните резултати - понижени Данък добавена стойност ставки и акцизи, тъй че чисто се усилват приходите с 1,645 милиарда лв., против които има планувани спомагателни разноски, главно свързани с антикризисните ограничения, уточни финансовият министър. Бюджетният недостиг остава на 4,1 % и се резервира салдото, добави той. Бюджетът е плануван при 2,9 % растеж на Брутният вътрешен продукт и малко под 11 % (10,9 процента) средногодишна инфлация, уточни още Асен Василев.

Относно спомагателни промени, той уточни, че има направени няколко промени в част от системите, където се чакат и новите устройствени проекти на редица министерства. Ще има няколко промени, които са залегнали тъкмо в това - преструктуриране на министерства, ведомства и така нататък за оптимизация на процеси и на личен състав, сподели Василев. Той уточни, че Министерският съвет, Министерството на финансите, Министерството на защитата, Министерство на вътрешните работи, Министерството на правораздаването работят по нов организационен устав, както и най-малко още три-четири министерства.

Относно рецензии от " ИТН ", че в актуализацията не виждат промяна на цялостната социалноосигурителна система дружно с пенсионната, Асен Василев сподели, че с изключение на плануванаъа актуализация и индексация на пенсиите в този момент, на 1 юли, има планувана много по-сериозна " не тъкмо промяна, само че изправяне на част от насъбраните дефицити " в пенсионната система към 1 октомври, където самостоятелно на всеки пенсионер ще бъде проследено какво би се случило с пенсията, в случай че беше прилагано швейцарското предписание през годините, и в случай че това резултира в по-висока пенсия, съответното лице ще получи по-висока пенсия. Той означи, че съгласно оценките на Национален осигурителен институт това ще засегне към 720 хиляди пенсионери.

Доколкото знам ще има промени по параграф 17, който е обвързван с университети, като мисля, че има направен консенсусен текст от сътрудниците в комисията по обучение, който ще залегне в актуализацията, отговори вицепремиерът на въпрос за промени, свързани с методиката за препоръка на преподавателите в университетите.

До понеделник, до края на деня, ще чакаме спомагателни оферти от съдружните сътрудници, заяви още Асен Василев по отношение на актуализацията. Той добави, че по-късно - във вторник, ще се организира Национален съвет за тристранно съдействие, след което актуализацията на трите бюджета ще мине през Министерския съвет и ще бъде подадена в Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР