[Lime] Най-голямата компания за споделени електрически тротинетки в света Lime

...
[Lime] Най-голямата компания за споделени електрически тротинетки в света Lime
Коментари Харесай

Електрическите тротинетки Lime започват работа в София от днес

[Lime] Най-голямата компания за споделени електрически тротинетки в света Lime стартира работа в София от през днешния ден. Превозните средства, които нашумяха през последната година, ще могат да бъдат употребени посредством мобилно приложение, в което към този момент може да се види картата на местата, от където могат да се взимат и оставят тротинетките. Отключването на тротинетка коства 1.50 лева, а по-късно цената е 30 стотинки на минута. Всяка от тротинетките ще бъде с лимитирана оптималната скорост до 20 км/ч.

Първоначално компанията се очакваше да разгласи активността си напролет, само че решението бе забавено. Една от аргументите по тази причина са и опитите за регулация от страна на общината, откакто към този момент станаха редица произшествия с частни тротинетки, главно тъй като към момента е неразбираемо къде е мястото на тротинетките на пътя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Начало и в София

" В София започваме с по-малък брой тротинетки. Това, което мога да кажа е, че ще бъдат най-малко 150 ", разяснява пред " Капитал " мениджъра интервенции на Lime Тамаш Тот, който дава отговор за разрастването към София, откакто преди този момент е работил по започването на бизнеса на Lime в Будапеща и Букурещ.

Освен Lime, през септември в същия бранш би трябвало да стартира работа и българската Hobo, както и трети състезател, който още не е оповестил публично желанията си. Рязкото нахлуване на фирмите, както и огромният брой притежатели на електрически тротинетки, повдига въпроса дали София разполага с нужната инфраструктура, откакто от години имаше недоволства от страна на пешеходци и велосипедисти, че столицата е град най-вече за коли.

" София има доста велоалеи, което е положително начало. Всичко е добре разграничено, паркирането е уредено. Не виждам София като град с неприятна инфраструктура или предизвикателство за Lime ", споделя Тот.

Голямата цел: по-малко коли

Голямата цел освен на Lime, само че и останалите компании, които отдават електрически тротинетки през приложение, е една и съща: по-малко коли в града. Заради високата скорост, която тротинетките могат да развиват обаче, както и дребното на брой и тесни велоалеи в града, новите транспортни средства могат да се окажат също проблем, изключително за пешеходците. Тротинетките на Lime, които се вършат особено за компанията, ще бъдат с ограничаване 20 км/ч, само че други могат да доближат 30 км/ч. Често те се карат върху тротоарите и се стига до произшествия.

Lime няма да има офис в София, само че ще има хранилища и сервизи за тротинетки, както и екип ( " Juicers " ), който да дава отговор за зареждането им, прибирането на тези, които не са в редовност и така нататък " На процедура ще имаме локален екип, измежду който няма да има мениджъри. Имаме също и огромни ванове, които обикалят градовете, с цел да събират тротинетките, в случай че има потребност от това ", споделя Тот. Тамаш Тот дава отговор за разширението на компанията към София, откакто преди този момент дава отговор за Будапеща и Букурещ

Фотограф: Цветелина Белутова Lime е най-добре наложена в Западна Европа, където инфраструктурата е доста по-добре усъвършенствана за електрически тротинетки. София е усъвършенствана на първо място за коли. Проблем ли е инфраструктурата тук за вас?

Тамаш Тот: София има доста велоалеи, което е положително начало. Аз съм от Будапеща, където започнахме работа през май. Там имаме добра инфраструктура, само че не толкоз зони за колела и пешеходци. Или пък Букурещ, където велоалеи на процедура не съществуват. Хората карат по тротоара, там се паркират и коли и наподобява малко хора ги интересува. Тук в София аз виждам, че към този момент имате велоалеи, че всичко е добре разграничено, паркирането е уредено. Не виждам София като град с неприятна инфраструктура или предизвикателство.

Смятате ли, че ще има задоволително пазар в София за вас и конкурентните компании?

ТТ: Да, тъй като София не е единствено центъра. Например считам, че ще има огромно търсене в Бизнес парка и изобщо на всички места, където има огромен трафик и би трябвало да се понижи броя на колите. Както споделих, ние сме тук, с цел да решим съответен проблем и всички работим с една цел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР