Лилия Чолакова е председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна

...
Лилия Чолакова е председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна
Коментари Харесай

Вижте какви големи пари ще ни струва паспортизацията на жилищата

Лилия Чолакова е ръководител на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС).

Тя е учредена от компании на професионални домоуправители. От АДУЕС предизвестяват от години, че през 2022 година всички остарели здания, които нямат механически паспорти, би трябвало да си изготвят такива.


Решението е част от общоевропейския правилник, който цели да покаже земетръсустойчивостта на сградния фонд в обособените страни,

- Госпожо Чолакова, по груби сметки се приказва, че сред 2 и 5 лв. на квадратен метър ще излезе наложителната паспортизация на жилищата. Има ли по-точни планове?

- По наше изследване, както и на членовете на асоциацията цените варират сред 3 и 8 лв., според от това къде е постройката. За София споделят, че цените ще варират до 8 лв..

Това значи, че едно жилище с повърхност 65 - 70 квадратни метра при една междинна цена от 6 лв. на квадратен метър би трябвало да заплати почти 400 лв. за паспортизацията, и то, в случай че е налична документите на постройката.

- Декември 2022 година е крайният период, до който постройките у нас би трябвало да имат механически паспорти. Повече няма да има удължение на периода, предизвести неотдавна районният зам.-министър Валентин Йовев.

В същото време не се планува държавна помощ за паспортизацията. Какво следва от това?


- Тези две вести са много притеснителни. Сроковете за правене на техническите паспорти към този момент бяха удължавани четири пъти. Времето до края на 2022 година обаче е извънредно незадоволително за тези 70 хиляди здания. Проблемът е, че механически паспорт се сформира на цяла постройка, а не на обособен вход.

Ние обсъждахме, че на един жилищен блок с 4 и повече входа една такава процедура - от първото общо заседание до техническото сформиране на самия паспорт може да отнеме повече от година! На всеки обособен вход би трябвало да се направи общо заседание - те би трябвало да си излъчат комисия.

Междувременно, както постоянно става, те може да се изпокарат

Все някой вход ще даде отбой. След това би трябвало да създадат взаимно общо заседание и да съберат две-три предложения от компании, които правят тази активност, с цел да изберат подобаващата. Трябва да отидат в Общината да видят дали имат налична документи за постройката.

Само срокът на Общината за отговор е най-малко месец. После би трябвало да изберат компания за фактическото проучване и тя да им каже какъв брой ще коства това в последна сметка. След това би трябвало да си начислят и съберат средствата.

Сумата е огромна за всяко едно домакинство - такива пари не се събират за месец. Във всеки блок ще има фамилии в неравностойно състояние или такива, които са потърпевши от коронавирус рецесията. И най-после за интервал от 2-3 месеца да се разпореди на компанията за проучване.

Процедурата е дълга даже и за здания с по-малко жилища. Изключително значим фактор е общественият статус на притежателите.

- Паспортизацията може да се извърши, в случай че блокът знае къде му е техническата документи. Какво се прави, в случай че няма такава?

- Ако етажната благосъстоятелност няма никакви документи, би трябвало да се направи ново снимане на постройката. А това значат спомагателни средства, които отново би трябвало да бъдат извадени от джоба на притежателите.

При питане към кмета на Пловдив преди повече от година за налична техническа документи - списък за постройките, строени преди 1989 година, ни бе отговорено, че няма данни за съхранени планове.

Преди време основният проектант на София съобщи, че ще даде плановата техническа документи на 12-те типови панелни блока в София. Надяваме се това да се случи за цялата страна, с цел да са облекчи чисто писмено процедурата и с цел да се спестят пари на хората.

- Хората наясно ли са въобще, че до следващата година би трябвало да създадат паспортизация на постройките, които нямат такава?

- Не. На територията на град Пловдив, а и в останалата част на страната членове на АДУЕС оповестяват, че разяснителна акция не е провеждана. На уеб страниците на дадени общини има напълно малко обявена информация.

Тя е незадоволителна и притежателите на независими обекти и домоуправителите не могат да се ориентират по нея какво тъкмо да създадат.

- Как реагират притежателите на жилища на нуждата да се направи паспортизация?

- По-скоро са отрицателни реакциите. Смея да настоявам, че множеството хора чакат срокът още веднъж да бъде продължен - за пети път. Вече обаче няма закога да се отсрочва. Собствениците би трябвало да са наясно - тук няма някаква интрига, чиято цел е някакви компании да вземат едни пари.

Това е европейски правилник, който е отлаган към този момент 4 пъти и повече няма накъде.

- Има ли задоволително компании, лицензирани за правене на механически паспорти?

- Представител на Камарата на строителите съобщи, че има задоволително компании, които да извършат всичко. Не знаем какъв брой тъкмо са ​- говорили сме с 1-2, които могат да поемат паспортизацията.

Голяма част от клиентите още си мислят, че това ще е просто още едно предоставяне на пари за една хартия. Според тях няма да има същинско проучване, а просто едно проформа оформяне на документи.

Имат наблюдения, че по този начин е било по програмата за саниране - т.е. това към този момент се е случвало.

- Как може да се подкрепи осведомително този развой?

- Трябва да има разяснителна акция и кметът на всяка община е задължен да я направи според Наредба 5 за техническите паспорти. Такава до момента не е правена в страната в никоя община.

Може би е добре да бъдат основани методически инструкции, в които да има бланкови документи с решенията на общото заседание на етажната благосъстоятелност, които би трябвало да се вземат за паспортизацията. Подобни методически инструкции бяха направени по програмата за саниране.

Тя беше доста добре разяснена - какво да извършите малко по малко

Имаше и бланка протокол от общото заседание на етажната благосъстоятелност. Професионалните домоуправители знаят всичко това, само че тези по входовете оттук-оттам чуват за някакъв механически паспорт. Няма ясни и точни инструкции какво тъкмо да вършат.

И нещо друго ​- в случай че те не сформират вярно протокола от общото заседание и някой стартира да оспорва решението? Какво се случва ​- крайните периоди са тотално изгубени.

Ако съдът отсъди, че има пропуски в тази документи, и анулира решението на общото заседание -тогава процедурата стартира още веднъж, с цел да се изчистят позволените неточности.

- Какви са глобите, в случай че бъде пропуснат срокът за правене на механически паспорт?

- В преходните и заключителните разпореждания глобата е 300 лв. за цялата постройка. Това не е доста, само че глобата не анулира задължението да бъде формиран паспорт. Регионалният зам.-министър Йовев сподели, че като се изключи че няма да е продължен срокът,

кметовете ще изпълнят своето обвързване да издадат заповед за издаване на механически паспорт по длъжностен път

и по-късно ще възстановят средствата в Общината с издаване на изпълнителен лист. Скептично настроена съм за това. Тази процедура е уредена в член 48 от ЗУЕС - тя касае освен техническите паспорти.

Ако е протекъл покривът и етажната благосъстоятелност не може да го оправи, да събере пари и избере компания за този ремонт, същата процедура може да направи кметът на общината.

Случвало се е да желаеме от кметове да задействат тази процедура за етажни собствености, които управляваме, само че отговорът постоянно е бил, че Общината не разполага с бюджет за това.

Имаме съответен образец с блок преди време, на който се появиха градивно неустойчиви тераси, които бяха тръгнали да падат.

Ремонтът излезе от порядъка на 100 хиляди лв.. Правихме преди този момент заседание на ​етажната благосъстоятелност, обяснявахме, че това е рисково, изпод опънахме колове и ленти, с цел да не пострада някой.

В Общината писахме заявление да приложат член 48 от ЗУЕС, тъй като показахме протоколи от събрания, където се взема решение да не се правят тези ремонтни действия по терасите. И от Общината ни дадоха отговор да си създадем общо заседание и да си вземем решение!

Тогава ние се оттеглихме от тази ​етажна благосъстоятелност. В последна сметка част от притежателите сами си укрепиха терасите. Затова надълбоко се колебая, че кметовете ще имат запас и при паспортизацията на жилищните здания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР