Лили Митрева е най-успешната пловдивска таекуондистка. Състезателката на АСТК Тракия

...
Лили Митрева е най-успешната пловдивска таекуондистка. Състезателката на АСТК Тракия
Коментари Харесай

Tаекуондистка №1 на Пловдив Лили Митрева: Мечтая си да спечеля златен медал от Световно под тепетата

Лили Митрева е най-успешната пловдивска таекуондистка. Състезателката на АСТК " Тракия " завоюва през предходната година бронзов орден от Световното състезание за мъже и дами по таекуондо до ITF в Казахстан. Тя има и сребро от Световно състезание за девойки и европейска купа за деца. Тя влезе и в десетката за най-хубав състезател на Пловдив за 2023-та година. Вижте какво съобщи Лили в изявление пред TrafficNews за триумфите, тренировките и развиването на таекуондото в Бългаиря.
Прочетете още
- Лили, кои бяха твоите първи стъпки в таекуондото и упражнявала ли си различен спорт преди този момент?

- Аз съм от спортно фамилията и двамата ми родители спортуват, а татко ми е упражнявал бокс. Може би той ме възпламени по бойните спортове, тъй като от ранна детска възраст ми показваше разнообразни придвижвания и тренирахме дружно. Преди това съм ходила на гимнастика в детската градина, само че не беше моето нещо и постоянно съм клоняла към бойните спортове. Съвсем инцидентно избрах таекуондо. Стигна се изцяло инцидентно. Дойдохме тук пред всички спортни зали попитах татко ми и той предложи таекуондо, тъй като е най-добре за момиче и по този начин се случи.

- Хареса ли ти спорта, когато стартираше?

- Още през цялото време доста ми хареса и ме сграбчи и видях, че това е нещото, с което желая да се занимавам.

- Кога пристигнаха първите триумфи?

- Смятам, че от доста дребна треньорите тук са виждали капацитет в мен. Не считам, че имам гений, а по-скоро имам темперамент и съм доста упорита. Първото ми съревнование беше 2013 година и завоювах орден.

- Ти си европейска шампионка за деца, какво помниш от шампионата?

- Бях на 13-годишна и това беше първата ми повиквателна за националния тим и за първи път се класирах на подобен огромен конгрес. Нямах упования, тъй като това беше моето първо европейско състезание. Наистина направих една доста добра подготовка и упражнявах по два пъти дневно. Смятам, че всички тези старания указаха своето въздействие и тогава си повярвах, че мога и се усмелих да бленувам повече.



- Да ни опише за среброто на Световното за девойки?

- Това досега ми е най-големия триумф, когато в Беларус през 2021-ра година станах вицесветовна шампионка. Беше сложен интервал, тъй като това бяха първите огромни надпревари след пандемията. Европейското беше изместено за октомври, а нормално се организира сред април и май. Бях на европейско и месец и половина по-късно бях и на международно. Смея да кажа, че тогава бях във върховата ми форма и съгласно мен имаше противоречиво съдийско решение и доста малко не ми доближи, с цел да печеля. На финала завоювах срещата, подвигнаха ми ръката и след несъмнено време треньорът на другото момиче беше подал контестация. По някакви точки се оказа, че не спечелвам срещата, само че тя беше представителка на домакините и това съгласно мен повлия за решението. За мен беше доста тежко душевен.

- В България каква е конкуренцията и по какъв начин се организират шампионатите.

- Последните години конкуренцията е по-слаба, тъй като при дамите нямаме изключително доста представителки. Националният тим сме към 5-6 дами и всяка си е в друга категория. Слаба е конкуренцията.

- Как се развива таекуондото в България и тук в Пловдив? Знаем, че тук сме на високо равнище от много време.

- Таекуондото в Пловдив върви сносно и залата ни е една от най-пълните в България. Тренират по 80-90 индивида трениращи вечерта. Смятам, че таекуондото в България се развива добре и има бъдеще в новите попълнения. Доста деца започнаха да упражняват и се състезават, което ме радва, тъй като след пандемията конкуренцията при дамите, както споделих спадна много. Виждам, че имаме повече конкуренция при младите ни състезатели, което е супер.



- Провеждат се доста огромни надпревари по таекуондо в Пловдив в зала " Колодрума " в последните години. Ти взела участие ли си в тях и мечтаеш ли си да има международно състезание и да го спечелиш в Пловдив?

- Преди 5 години имаше Световно състезание в " Колодрума " и аз участвах, когато бях на 14 години. Тогава завоювах медали, само че бяха единствено отборни и самостоятелно не съумях да се класирам в медалите. Турнирите, които са интернационалните Bulgaria Open имаше през 2022-та и 2023-та и аз ги спечелим и в моята категория, а през предходната година конкуренцията беше доста мощна. Страхотно е да спечелиш орден в Пловдив пред родителите и приятелите, които могат да те гледат и е необикновено, тъй като мъчно се случва, когато състезанията ни са отвън Пловдив. Мечтата ми е да печеля златен орден от Световно състезание в Пловдив.

- Каква е ситуацията в залата и удовлетворена ли си от изискванията?

- За мен ситуацията в залата е прелестна и имаме безусловно всичко, от което имаме потребност. Имаме отопление, всевъзможни типове уреди и клубът и треньорите вършат всичко за нас.



- В момента учиш ли някъде и по какъв начин успяваш да го съчетаеш?

- В момента изучавам Публична администрация в Пловдивския университет и съумявам да комбинирам и двете неща. Преди това съм приключила съм приключила Руската гимназия с италиански език и съумях да съчетая ученето и тренировките, макар че последната година беше много тежка, защото имахме Европейско, Световно и завършвах, само че съумях да се оправя.

- През предходната година спечили бронзов орден от Световно състезание за дами да ни разкажеш какво стана на шампионата?

- Световното беше през август 2023-та година, получих повиквателна за националния тим съвсем незабавно след завършването ми. Лятото беше повече подготовка и нямаше време за отмора, преди шампионата имахме и един месец лагер в Благоевград с националния тим. Беше много тежко и физически и душевен, само че надпреварата мина добре и всичко беше на равнище. Доста друго е в Казахстан, трябваше да свикнем и с часовата разлика, тъй като там е три часа напред. Срещите бяха в 10 сутринта и беше много мъчно за нас, тъй като всичките ни срещи и при мъжете и при дамите бяха толкоз рано. Въпреки всички огромни компликации съумях да се оправя и да се преборя и да стигна до полуфинала, където изгубих от представителка на Северна Корея, които са основателите на нашия спорт. Те завоюваха съвсем всички категории при дамите.



- Ти удовлетворена ли си от представянето си на Световното?

- Доволна съм, само че считам, че можех да победя в полуфинала и не ми стигна беше психическата ми настройка и това, че не повярвах задоволително доста в своите благоприятни условия.

- Преди месец ти влезе в десетката на Спортист на Пловдив. За първи път ли влизаш в сходна ранглиста и по какъв начин се почувства?

- Влизала съм в класацията за млад състезателен гений през 2017-та година. Това беше, когато станах европейска шампионка за деца. Усещането беше необикновено, тъй като за мен това беше нещо доста огромно и се зарадвах, че съм в десетката.

- Какво ти следва през тази година?

- След един месец имаме държавно състезание, което е подготовка за европейско. Надявам се всичко да мине наред и да съумея да се класирам на моета категория. Април месец имаме Европейско състезание в Словения. За него се сготвям най-вече, тъй като това е най-голямото съревнование през тази година. Вече навлезнах в категорията при дамите, спокойна съм и се надявам да взема това, което е моето и да стана европейска шамипонка. През 2025г. също ще има Европейско състезание, което към момента не е ясно къде ще е и Световно, което ще е в Италия и се надявам да отида. Това са ми огромните проекти за идващите две години.



- Кметът на Пловдив Костадин Димитров е във вашия клуб измежду главните хора и е вицепрезидент на БФ по таекуондо. Как ви стимулира той и с какво ви оказва помощ?

- Той има съществена роля и с помощта на него имаме всичко тук. Той е най-главният ми треньор и постоянно е правил всичко за мен и аз него одобрявам като кмета на Пловдив, а като моя треньор. Смятам, че той постоянно ни е стимулирал и постоянно държи на това не толкоз да сме спортисти, а да сме хора и обръща огромно внимание на философското значение на таекуондо и на нашето образование, което за мен е доста значимо. Един треньор би трябвало да дава тъкмо този образец.

- Какво смяташ за пловдивския спорт, имаме триумфи във всички типове спорт и непрекъснато наличие на огромни спорти конгреси?

- Пловдивският спорт се развива доста добре и това доста ме радва. Най-добрите треньори и най-упоритите състезатели са тъкмо в нашия град и това може да радва всички нас.

- Какво ще си пожелаеш за новата година?

- Най-вече си поисквам да съм здрава и да нямам травми и всичко да е наред и да реализира моите цели.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР