Ликвидирането на Евгений Пригожин може да доведе до пълна забрава

...
Ликвидирането на Евгений Пригожин може да доведе до пълна забрава
Коментари Харесай

Гробище на бойци от Вагнер в Русия се оказа заличено след смъртта на Пригожин

Ликвидирането на Евгений Пригожин може да докара до цялостна " давност " за частната военна формация " Вагнер " - това демонстрира държанието на съветските управляващи в първите дни след новината за гибелта му.

Боец от наемническата войска сподели, че едно от гробищата на негови сътрудници, починали във войната в Украйна, е изчезнало съвсем без диря - половин година откакто Пригожин персонално е разкрил монумент на същото място.

Гробището се е намирало в село Николаевка в област Самара в Русия, като през март 2023 година локална медия разказва сериозните му мащаби - най-малко 20 реда с пресни гробове на мъже, с дървени кръстове и венци от цветя.

Според локалните поданици, тук се погребвали хора от " Вагнер ", които нямат близки и родственици. По същото време групировката на Евгений Пригожин даваше всеобщи жертви при офанзивите към украинския град Бахмут, където наемниците бяха изпращани като пушечно месо против украинската войска.

Голяма част от тях бяха хора без професионална военна подготовка - затворници-доброволци, които отиваха на фронта против заричане да излязат предварително на независимост, в случай че въобще оцелеят.

През март Пригожин е разкрил обелиск в паметна " бойците от " Вагнер ", починали за родината сред 2022 и 2023 година ".

Днес обаче с изключение на него не е останало нищо друго. Земята е изравнена, а кръстовете са събрани на купчина настрана от местата, в които би трябвало да лежат останките.

" Какво се случва, хора, това е светотатство. Тези хора умряха за Русия. Какво вършиме? И от Бог ли не се страхувате? ", пита той, до момента в който ругае управляващите.

Въпросът с бъдещето на гробищата на " Вагнер " в цяла Русия беше подложен още преди два месеца, откакто бойците от групировката потеглиха да вършат боен бунт и стигнаха на 100 км от Москва, преди Евгений Пригожин да се контракти с Путин през посредничеството на Александър Лукашенко.

В някои места като Краснодар са направени по-различни монументи, като името на всеки от умрелите е маркирано на черни каменни пирамиди вместо кръстове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР