Ликът на сирийския президент Башар Асад се появи на банкноти

...
Ликът на сирийския президент Башар Асад се появи на банкноти
Коментари Харесай

За пръв път Сирия отпечата банкноти с лика на Асад

Ликът на сирийския президент Башар Асад се появи на банкноти за първи път, откогато той пое властта преди 17 години, съобщи " Ройтерс ".

Новата банкнота от 2000 сирийски паунда влезе в обращение в неделя. Шефът на сирийската централна банка Дурайд Дурхам разгласи, че я е отпечатана преди години, само че решението да бъде пусната се е забавило " поради условия като войната и флуктуациите в обменния курс. "

При настоящия курс 2000 паунда са към 4 щатски $. В началото на спора цената на валутата в Сирия беше доста по-висока - към 47 паунда за $. През 2013 година инфлацията в страната доближи историческо равнище от над 120%, а през 2016 година беше към 50 на 100.

Дурхам, представен от държавната организация САНА, разгласи, че " в този момент е верният миг " банкнотата да се появи, без да даде детайлности. По думите му тя е влезнала в обращение " в Дамаск и в доста провинции " в миг, когато режимът няма цялостен надзор върху територията си.

Банкнотата на стойност 2000 е най-голямата, която излиза от държавната печатница до момента - предходната беше от 1000 паунда, а нейни по-стари версии носеха лика на бащата на президента, Хафез Асад.

Лицето на сина му на новите банкноти не носи " никакво политическо обръщение ", а е по-скоро метод сирийските управляващи да заявят, че стопанската система и валутата на страната са в положително положение, добави Дурхам, представен от " Спутник ".

През последните седмици управляващите в Дамаск вършат разнообразни стъпки, с цел да изпратят сигнал, че успеха против " Ислямска страна " и опозиционни групировки е близо, а самият Асад обикаля провинциите, които са под контрола на силите му, с цел да вдъхне убеденост на жителите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Сирийската рецесия (1205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР