Лихвите в САЩ ще се покачат съществено до края на

...
Лихвите в САЩ ще се покачат съществено до края на
Коментари Харесай

Федералният резерв поема към "твърдо" приземяване

Лихвите в Съединени американски щати ще се повишат значително до края на годината. Дилемата на Федералния запас е дали да догони упованията на пазара, които към този момент са задоволително високи, или да разчита на ненадейно усъвършенстване в нивото на инфлацията, с цел да се стигне до последователно нормализиране на лихвите и да няма отрицателен резултат върху стопанската система. Според някои икономисти, които познават работата на централните банкери от вътрешната страна, в този избор няма печеливш ход за Федералния запас. И това е по този начин, тъй като инфлацията е проблем, който няма да се реши бързо и който, за жалост, към този момент има своето мощно отрицателно отражение върху стопанската система.
Потребителското доверие падна доста
Показателят от изследването на Университета в Мичиган падна толкоз мощно при изследването от началото на февруари, че към този момент е на равнища, които са присъщи за криза. Причината е инфлацията и изключително повишаването на енергоносителите. Съмнявам се, че страховете се дължат на упованията за повишаване на лихвите. В противоположен случай нямаше да следим толкоз мощни покупки на акции от самостоятелните вложители в Съединени американски щати. Те към момента виждат в акциите отбрана на парите от обезценката им.

Повишаването на инфлацията значи освен повече разноски за ток, газ и горива за потребителите и по-малко консумация на останалите артикули и услуги. Тя се отразява в смяна на настройките им. Инфлационните упования се покачват и се отразяват върху желанията за покупка на артикули с дълготрайна приложимост, най-много на коли и жилища. Това са двата най-важни бранша за щатската стопанска система в този момент. Автомобилният бранш продължава да страда от проблемите с доставките и се очакваше той да се трансформира в мотор за напредък през тази година. Сега страховете са още веднъж за връщане към рецесионните нива на продажби от 10 млн. автомобила годишно. Строителството носи риск освен за понижение на физическите размери, само че и за доста мощно поевтиняване на жилищата. Цените на еднофамилните къщи са скочили с 50% над равнищата от върха на пазара през 2006-2007 година А на стопанската система не се отразява по никакъв начин добре една такава дефлация в цените на активите, още веднъж през призмата на потребителското доверие.
Лихвените разноски
Дълговете на семействата в Съединени американски щати понижиха като % от Брутният вътрешен продукт през последните 15 години. Те представляваха близо 100% от стопанската система преди финансовата рецесия и процесът на понижение на задлъжнялостта смъкна този дял до 79% през днешния ден. Лихвените заплащания към този момент порастват и финансовите условия в стопанската система се стягат.
Реклама
Повишаването на лихвата по ипотечните заеми не се дължи единствено на растежа на държавните облигации. В реалност тя пораства по-бързо от прихода на 30- и на 10-годишните бумаги, което отразява упованията на банките за по-високи лихвени нива и надлежно по-големия риск да се кредитират ипотеките. Но както се вижда от графиката, растежът на лихвата още не е стигнал доста високи нива и в този момент е там, където се намираше преди повишението на лихвите през 2017-2018 година Друг стеснителен фактор, който още не е налице, е ненадейно разширение на спреда на лихвата по ипотеките с прихода на облигациите. Той се случва по време на рецесии, когато приходът на ДЦК пада мощно.
Какво значи това?
Инфлацията, спадът на доверието и повишението на лихвените разноски ще доведат до стесняване на щатската стопанска система. Федералният запас единствено ще следва трендовете при тях и смяната на лихвите ще значи избор сред " твърдо " и " меко " приземяване на стопанската система. За страдание, понижава вероятността инфлацията да се охлади до 3-4% и стопанската система да се съвземе от пандемията и от проблемите с доставките. Това към този момент се вижда като отражение върху пазарите в по-доброто показване на фондовите показатели отвън Съединени американски щати. Китай стартира сериозна стратегия на тласъци, с която да компенсира рестриктивните мерки върху строителството и пазара на парцели от миналата година. Европа не е ваксинирана от проблеми, само че водещите акции в главните показатели са по-дефанзивна инвестиция от позиция на дивидентите и отрасловата конструкция.

Алтернативите пред Федералния запас са доста сложни, изключително в година на избори за Конгрес и за една трета от Сената, когато болшинството елементарно може да се загуби. Историята ни демонстрира, че най-често централните банкери не се оправят с " мекото " приземяване на стопанската система. Този път надали ще е друго. Да разгледаме двата сюжета. Първият е Фед бързо да компенсира изоставането си от облигационния пазар и да повиши лихвата до 2 - 2.50% още през първото тримесечие на 2023 година През 2018 година това означаваше мечи пазар на Уолстрийт, в този момент има заплаха и от по-силен спад поради оценката на акциите. А доходността на 10-годишните облигации ще направи своя пик на равнища сред 2.50 и 3%, преди да стартира да понижава доста в очакване на криза.

Вторият вид е банкерите да задържат плавното покачване на лихвата и след една година тя да е 1 - 1.25%. И в двата случая инфлацията ще остане доста по-висока от 2%, само че би трябвало да намалее от актуалните пикови стойности. За да се случи това, е належащо цената на петрола да регистрира спад най-малко към равнищата от 70 $ за барел в околните месеци или внезапно да паднат цените на използваните коли. Или да се усъвършенства веригата на доставките. Акцентирам върху множеството " в случай че ", които би трябвало да се случат, с цел да се оправдае бавната реакция на Федералния запас.
Реклама Инвестиции по време на " твърдо " приземяване
Въпросът е не дали, а доколко Фед ще толерира спад на цените на акциите и на недвижимите парцели, преди да смени курса на политиката си към тласъци. Тоест какъв брой от благосъстоянието на богатите ще бъде пожертвано, с цел да се усъвършенства животът на по-бедните, като се спре инфлацията преди изборите през ноември. В този случай пазарът ще се управлява от упованията за " стагфлация ", т.е., висока инфлация и стагнираща стопанска система, до момента в който по-късно през годината се трансформират упованията към понижаване на ценовия растеж. Сега се намираме още в първата фаза, което изяснява за какво толкоз добре се показват софтуерните и петролните компании, финансовите институции и банките. Но с течение на годината фокусът ще се реалокира към отбранителни браншове като опазването на здравето и нецикличното ползване. И тук идва положителната капиталова опция, която дават фирмите от опазването на здравето и изключително от биотехнологиите, тъй като те са измежду дребното губещи браншове през предходната година. Компаниите биха спечелили от възобновяване на разноските за лекуване, откакто премине пандемията. Биотехнологиите също така разчитат на доходи от по-възрастното население, където точно са съсредоточени спестяванията. Основният щатски ETF на биотехнологичните компании е 40% надолу за последните 12 месеца, което, съчетано с вероятности за напредък на приходите и вероятните финансови потоци към бранша, съставлява забавна опция за съчетание на напредък и отбрана на капитала в портфейла на вложителите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР