Лихвите по новия държавен дълг стигат до 4,875%. Нов държавен

...
Лихвите по новия държавен дълг стигат до 4,875%. Нов държавен
Коментари Харесай

Лихвите по новия държавен дълг стигат 4,875%

Лихвите по новия държавен дълг стигат до 4,875%. Нов държавен дълг за 2,3 милиарда евро пласира България на интернационалните финансови пазари. Пласирани са 7,5-годишни облигации за 1,3 милиарда евро и 12,5-годишни за 1 милиарда евро, оповестиха от Министерство на финансите.

След настъпилото усмиряване на финансовите пазари, предхождано от няколкоседмична неустойчивост, Министерство на финансите се възползва от създалата се позитивна среда, в резултат на оповестените данни за заетостта в Съединени американски щати и пласира дълга в границите на един работен ден, оповестиха от министерството. Направените поръчки от вложителите са били за 6,5 милиарда евро – близо три пъти повече от препоръчаните облигации.

Постигнатата рентабилност по 7,5-годишните облигации е 4,375%, а по 12,5-годишните – 4,875%. Докато страната ще заплаща тези лихви по новия дълг, семействата в страната държат спестяванията си в банките на близки до нулата лихви. В същото време няма елементарен механизъм за вложения на жители в български държавни скъпи бумаги (ДЦК), каквато опция имаше преди години. Такава опция има даже в страни като Румъния, Хърватия и Северна Македония.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР