Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре -

...
Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре -
Коментари Харесай

Ето с колко и от кога ще се вдигнат лихвите по кредитите у нас след решението на ЕЦБ

Лихвите по заемите у нас ще вървят гладко нагоре - с по-малко от половин % до края на годината, макар внезапното покачване на лихвените равнища на Европейската централна банка, настояват финансови анализатори.

Защо обаче би трябвало да сме внимателни, в случай че сме взели заем или обмисляме да аплайваме за банков заем и ще се усилят ли и лихвите по депозитите, обобщава.

" Прогнозата ни напълно съответно е до края на годината по заеми да се отразят примерно с 0.3 до 1 пункт следващата година. Като образец ще ви дам с един заем от 200 000 лева за 30 години, вноската би се трансформирала със 100 лева ", споделя Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.
 Фед подвига главните лихви над 4 %?
Фед подвига главните лихви над 4 %?

Централната банка на Съединени американски щати евентуално ще ги задържи по този начин задълго, считат специалисти

Клиентите, обаче, могат да се предпазят от повишаване на заема си като потърсят предложение за закрепена рента. За жилищните заеми тя може да бъде за интервал от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде повишаването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен заеми от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в Българска народна банка кредитен медиатор. Въпреки това финансовата нерешителност не е непотребна, когато се взима заем.

Настоящата икономическа обстановка е друга от предишните рецесии, показват специалистите.

" Ако би трябвало да съпоставим със обстановката през 2008 година, ние тогава тръгнахме от база към 5% рента. Сега тръгваме от база към 2,3%-2,4% има оферти за 2.2%, според от профила на клиента. ", изяснява Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.
 Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта
Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия напредък за тази година

Решенията на ЕЦБ ще останат основни за справяне с високата инфлация на континента.

" При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, само че ще следва това, което прави ФЕД. В момента са в доста внимателно състояние, защото инфлацията е доста висока, което значи нападателно и бързо повдигане на лихвеното ниво. От друга страна, има доста задлъжнели страни в Европа, като Италия. ", споделя Руслан Стефанов, Център за проучване на демокрацията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР