Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат

...
Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите на гражданите няма да станат отрицателни

Лихвите по депозитите за жители в България няма да станат негативни, предвижда подуправителят на Българска народна банка Калин Христов, съобщи БНР.

Според Христов растежът на стопанската система и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още доста дълго време, което автоматизирано се придвижва в България поради валутния ръб. Това слага в напълно нова среда банките, само че смяната ѝ минава през структурни промени в стопанската система, а не през парична политика, безапелационен е Христов.

Салдото по КФП към края септември 2019 година е позитивно в размер на 1 264,5 млн. лева

Българската банкова система е мощно ликвидна, а икономическият напредък и инфлацията от последните няколко години сигурно не дават отговор на извънредно ниските лихви, съобщи ръководителят на банковата асоциация Петър Андронов.

„ Общо взето се вижда, че през последните години на ниски лихви в банковия бранш се натрупва доста огромно напрежение. Той се мъчи да компенсира спадащите маржове с доста по-големи размери, само че тези огромни размери водят до няколко риска “, сподели той.

А точно - да се отпускат заеми на клиенти, които не е несъмнено, че ще съумеят да ги възстановят или да се навлезе в сфери, които са считани за небанкируеми, счита Андронов.

Според негов в България няма банка, която би си разрешила да вкара негативни лихви по спестяванията.

Тази теза споделя и подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

„ Лихвените проценти са нула по депозитите на жители, за компании – негативни. Вероятността, най-малко моята оценка, за жители да станат негативни клони към нула, тъй като това би умъртвило модела на финансиране на нашата банкова система, която се финансира главно с депозити от жители “, сподели той.

Централната банка следи от близко обстановката и употребява всички принадлежности, с цел да защищити системата от неподходящ стопански процес.

„ Т.е. всички буфери, които са задействани сега на най-много, вероятността да бъдат понижени клони към нула. Този, който го считаме за повтаряем и всяко тримесечие го калибрираме, с цел да забележим още веднъж дали съответно отразява акумулиращите се опасности, вероятността да продължи да се повишава клони към единица “, сподели Калин Христов.

Фирмите у нас към този момент заплащат рента на банките, с цел да държат пари на депозит

Или казано по различен метод, банките ще би трябвало да заделят спомагателен капитал, с цел да изпълнят регулаторното условие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР