Лихвената статистика на БНБ показва, че възможностите за поевтиняване на

...
Лихвената статистика на БНБ показва, че възможностите за поевтиняване на
Коментари Харесай

Цената на кредитите за гражданите отново намаля

Лихвената статистика на Българска народна банка демонстрира, че опциите за поевтиняване на заемите, които банките оферират на жителите, не са изчерпани . Според Централната банка през октомври 2021 година междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се намалява с 0.21 прочие п. до 8.19%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.22 прочие п. до 8.72%. При жилищните заеми в левове междинният лихвен % спада с 0.01 прочие п. до 2.67% , а ГПР по тези заеми понижава нищожно до 2.94%. Средният лихвен % по другите заеми в левове се намалява с 0.24 прочие п. до 3.11%. Средният лихвен % по другите заеми в левове на работодатели и самонаети лица се покачва с 0.10 прочие п. до 3.24%. През октомври 2021 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове спада с 0.01 прочие п. до 14.81%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове нараства с 0.05 прочие п. до 20.34%.

На този декор през седмицата " УниКредит Булбанк " показа едно забавно проучване на своя екип икономисти за пазара на жилища и на жилищни заеми . Даните на банката демонстрират, че междинният размер на заемите е към 150 хиляди лв., като левовете са изрично избираната валута. Около 80% от всички отпуснати заеми са за покупка на парцел, а нормалната дълготрайност, която клиентите избират е към 30 години.

Половината от клиентите на банката с ипотечен заем са на възраст сред 25 и 35 години . Това са нормално младежи или фамилии, които купуват своето първо жилище или желаят да се реалокират в по-голямо такова. Възнаграждението им е сред 1 700 - 2 500 лева и те нормално избират заемът да е с оптимален период 35 година Болшинството от покупко-продажбите се осъществят в най-големите 4 града София, Пловдив, Бургас и Варна.

Експертите подчертават и на някои отличаващи параметри на ипотечните заеми, които следва да се имат поради от клиентите, като да вземем за пример по-дългия период и високия % на финансиране, защото те разрешават на клиента да понижи месечния си разноски за вноската по заем. Ипотечният заем е дълготрайно решение и е доста значимо клиентът и неговите близки да са предпазени. В този смисъл финансистите приканиха да се обръща внимание на застраховката " Живот " и съответните покрития , които тя обезпечава.

Според разбора на " УниКредит Булбанк " колкото по-малко е обитаемото място, толкоз по-достъпни за семействата са жилищата там . Анализът дефинира до каква степен налични са жилищата в другите обитаеми места според от това какъв брой години домакинство със междинни приходи би трябвало да икономисват брутния си приход, с цел да си купи жилище. Според употребяваната канара за оценка жилищата се считат за " налични ", когато домакинство със междинен приход би трябвало да икономисва до 3 пъти годишния си брутен приход , с цел да си купи жилище с размер еднакъв на междинния за страната (73 кв. м). Жилищата се считат за " умерено недостъпни, когато този индикатор е сред 3.1 и 4, " съществено недостъпни ", когато е сред 4.1 и 5 и " извънредно недостъпни " - когато е над 5.1.

При този метод на премерване на връзката сред цени на жилища и приходи на семейства, най-недостъпни са жилищата в четири от най-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас . Жилищата наподобяват налични едвам за към 20% от семействата с най-високи приходи в тези четири града. В столицата налични за семействата със междинни приходи са жилищата в 16% от общо 98 изследвани местоположения (тоест в тези квартали съотношението междинна цена на жилище разграничена на междинния брутен годишен приход на домакинство е по-ниско от 4.1 пъти), като делът на извънредно недостъпните местоположения (тези със съответствие цени на жилище към приходи на междинното домакинство по-високо от 5.1 пъти) е 46%. В същото време в по-малките обитаеми градове като Плевен, Пазарджик, Перник, Шумен и Велико Търново жилищата остават достъпн и за семействата са междинни приходи през 2020 година
 Снимка 554985
Икономистите на " УниКредит Булбанк " чакат, че през 2021 година евентуално цените на жилищата ще се усилят с по-високи темпове спрямо приходите на семействата, заради повишаване на цените на строителни материали, спомагателния резултат на пандемията от Covid-19, който се чака да генерира по-високо търсене, както и продължаващия спад в доходността на банковите депозити, който ще продължи да насочва от ден на ден средства към пазара на жилища . " Тези три фактора в композиция най евентуално ще доведат до ускорение на темповете на повишаване на цените на жилищата през 2021 година, на фона на по-скромно протичащо увеличение на приходите. Това сочи, че през 2021 година евентуално ще следим в допълнение утежняване на достъпността на жилищата. Картината на равнище обособени обитаеми места ще продължи да бъде нюансирана, като в София и другите огромни градове, където търсенето остава най-високо, отрицателната наклонност на утежняване на знаците за досегаемост на жилищата ще бъде най-ясно изразена ", обобщават в прогнозата си икономистите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР