Лихвата по държавните ценни книжа продължава да се покачва. Вчера

...
Лихвата по държавните ценни книжа продължава да се покачва. Вчера
Коментари Харесай

Лихвата по българските облигации продължава да се покачва

Лихвата по държавните скъпи бумаги продължава да се повишава. Вчера Българска народна банка организира аукцион за продажба на 10-годишни облигации на обща стойност 500 млн. лева Процедурата е завършила при междинна рента от 0,53%, оповестиха от Българска народна банка.

За съпоставяне, по-рано през годината бяха извършени 2 други процедури по продажба на 10-годишни облигации. Първо през февруари лихвата беше 0,14%, а в края на септември – 0,2%.

Това е третата за годината процедура по издаване на 10-годишни облигации, като до момента общо бяха пласирани скъпи бумаги от този вид на обща стойност 1,1 милиарда лева

Освен това Министерството на финансите поръча на Българска народна банка да организира и 4 аукциони за продажба на 5-годишни облигации, по които бяха набрани общо 1,2 милиарда лева

Така от началото на годината страната е изтеглила дълг на обща стойност 2,3 милиарда лева Според закона в границите на 2021 година не може да се изтегля повече от 4,5 милиарда лева дълг.

По последни данни на Евростат държавният дълг на България възлиза на 30,7 милиарда лева към края на второто тримесечие на 2021 година, което съставлява 25% от Брутният вътрешен продукт. По този индикатор сме на второ място в Европейски Съюз, като само Естония (17% от БВП) има по-малък дълг. Средно за Европейски Съюз държавният дълг възлиза на 91% от Брутният вътрешен продукт, а за еврозоната – на 98%.

При актуализацията на бюджета се планува разноските на страната да бъдат увеличени с 2,3 милиарда лева, а приходите - с 2,5 милиарда лева, което значи спад на авансово планувания недостиг в бюджета.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР