Лига получи вота на бизнес центровете Милано, Венето и Торино

...
Лига получи вота на бизнес центровете Милано, Венето и Торино
Коментари Харесай

И бизнесът застана срещу италианското правителство заради бюджета

" Лига " получи вота на бизнес центровете Милано, Венето и Торино

[Shutterstock] Още по тематиката
Еврогрупата също изиска Италия да промени проектозакона за бюджета си

Финансовите министри на еврозоната приканиха Рим да извърши настояванията на Брюксел
6 ное 2018
Италианските банки са в центъра на вниманието поради стрес тестванията в Европа

Европейският банков орган ще разгласява резултатите от стрес тестванията на 48 европейски банки в петък
2 ное 2018
Италия отстъпи пред Брюксел за бюджета

Решението на Рим да понижи бюджетния недостиг от 2020 година нататък успокои пазарите
4 окт 2018 " Трябва да кажем " не " на страна, която желае да затвори магазините в неделя, " не " на страна, която желае да национализира още веднъж въздушния превоз, " не " на страна, която е против финансирането на инфраструктурни планове и която желае да анулира концесии ". С тези думи ръководителят на индустриалната лобистка група " Асоломбарда " Карло Бономи провокира аплодисменти в италианската " Ла Скала ".

Речта на Бономи беше първият сигнал за недоволството на бизнеса от работата на популистката коалиция и в частност на водената от Матео Салвини " Лига ", която на изборите се нарежда като партията на бизнеса. Месеци по-късно обстановката не се е трансформирала, даже в противен случай – бюджетът за 2019 година бързо се трансформира в следващата капка в чашата на недоволството, написа Bloomberg.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. " Лига " губи поддръжката на бизнеса

" Изглежда, че държавното управление не се интересува от бизнес общността – не е ясно от кое място ще дойдат парите за покриване на разноските, както и по какъв начин това ще подтиква растежа ", разяснява бюджетния проект притежателят на текстилната компания Xacus Джорджио Ксокато.

По време на предизборната акция актуалните съдружни сътрудници – популистките Движение " Пет Звезди " и " Лига ", направиха скъпи обещания, които могат да изпълнят само посредством нарастване на разноските. Планът, прочут като la manovra (от ит. – маневрата), планува нарастване на бюджетния недостиг до 2.4% от брутния вътрешен артикул (БВП) за 2019 година Предложението е в границите на лимита на Европейския съюз от 3%, само че италианският държавен дълг – 130% от Брутният вътрешен продукт, е най-големият в еврозоната след този на Гърция и това провокира недоволството на Брюксел.

На изборите през март " Лига " получи поддръжката в по-развитите северни елементи на страната с помощта на обещанията си да работи в интерес на бизнеса. Според ново изследване на социологическата Demos % Pi 60% от гласувалите за " Лига " в района не утвърждават проекта за бюджета.

Бюджетът е довел до " сериозна смяна в упованията измежду локални бизнесмени поради провокираната неустановеност ", разяснява пред Bloomberg ръководителят на индустриалците Confindustria Vicenza Лучано Вескови.

" Ако не знаеш какво да очакваш, ще забавиш вложенията в бизнеса си. Притеснени сме поради държавния дълг и връзките с Европа ", изяснява още Вескови.

Пред октомври продуктивността в Италия доближи най-ниски равнища от четири години насам, а през септември безработицата набъбна до 10% при приблизително 6.7% за Европейски Съюз, напомня изданието. Брюксел чака през 2019 и 2020 година Италия да означи най-бавен растеж на стопанската система измежду всички 19 страни - членки на еврозоната.

По-рано предишния месец Европейската комисия взе невиждано решение и отхвърли да одобри проектобюджета на Италия, цитирайки " съществени отклонения от бюджетните рекомендации ". Днес изтича срокът от три седмици, в границите на които Рим трябваше да изпрати до Брюксел поправен проектозакона за бюджета за 2019 година Очаква се министър председателят Джузепе Конте да събере министри от кабинета си, с цел да обсъдят противоречивия законопроект. Според източници на Reuters италианският стопански министър преглежда възможни промени в опит за реализиране на съглашение с Европейската комисия по отношение на фискалните политики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР