Лидо ди Йезоло. Европа трябва да направи нещо повече за

...
Лидо ди Йезоло. Европа трябва да направи нещо повече за
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Европа трябва да направи повече за страните от външните си граници

Лидо ди Йезоло. Европа би трябвало да направи освен това за страните от външните си граници, каквито са България и Италия. Te поемат главната тежест на миграцията. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на работна среща с губернатора на област Венето, Италия, Лука Дзая, оповестиха от прессекретариата на президента . " Нашите връзки би трябвало да са доста засилени по тази тематика, тъй като единствено след няколко месеца България ще ръководи Съвета на Европейски Съюз ", добави вицепрезидентът на Република България.
По думите на Илияна Йотова следва промяна в Дъблинското съглашение, а в системата за убежищата страните от външната граница на Европейски Съюз би трябвало да имат необикновен статут, защото планът, който е препоръчан, не работи в полза на страни като България и Италия.
Лука Дзая уточни, че България получава огромна опция с идното председателство, само че то е и съществено предизвикателство. " Истинското предизвикателство за България ще бъде да препозиционира центъра на европейската политика към нови форми на съюз със средиземноморските страни и страните от Източна Европа. Само по този начин ще може да се отбрани същинската Европа - Европа на жителите ", добави губернаторът. " Предстоящите избори в разнообразни страни на Европейски Съюз, като Германия и Италия, и измененията, които ще настъпят след тях в Европа като цяло, сигурно ще повлияят и на българското председателство. Затова мисля, че е добра концепция представителите на българските институции да посетят всички страни от Европейски Съюз преди старта му, с цел да се срещнат на място с променената конюнктура ", разяснява още по тематиката Лука Дзая.
Илияна Йотова и Лука Дзая разискаха и двустранните стопански връзки. Двамата показаха мнение, че те би трябвало да се задълбочат. " Имаме 600 000 компании и предприятия. За доста от тях България съставлява сериозен интерес и си сътрудничат с български компании. Считам, че от съществена значимост е да продължим да развиваме тези връзки и да ги задълбочим ", разяснява Дзая.
По време на работния диалог вицепрезидентът на Република България се обърна за подпомагане към губернатора на Венето за разпространение на проучването на български език в Университета във Венеция. Лука Дзая изрази положителното си отношение към българската общественост в района и показа, че мечтае да посети Долината на розите в нашата страна.
Губернаторът на Венето получи имитация на ритон " Конче " от Боровското богатство, както и албум " Българско архитектурно завещание ".
По време на визитата си в Италия вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и с кмета на Лидо ди Йезоло Валерио Дзоджа, хазаин на Десетия фестивал на изкуствата за деца и младежи " Орфей в Италия ". Международният конкурс се организира под патронажа на Вицепрезидента на Република България. “В мое лице имате доста сериозен съдружник и ще направя всичко допустимо този фестивал да пребъде през времето ”, сподели Илияна Йотова и благодари за гостоприемството на домакините. Вицепрезидентът и Валерио Дзоджа разискаха благоприятни условия за бъдещо съдействие в региона на туризма и другите проблеми, пред които са изправени хотелиерите в двете страни. Дискутирана бе и нуждата от обмяна на опит и използване на положителни практики у нас. " Особено значими са връзките ни с България освен от икономическа, само че и от културна, интелектуална и просветителна позиция ", сподели кметът на Лидо ди Йезоло.
Валерио Дзоджа получи почетния знак на вицепрезидента на Република България, както и албум " Българско архитектурно завещание ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР