Лидл България си поставя още по-амбициозна цел и планира до

...
Лидл България си поставя още по-амбициозна цел и планира до
Коментари Харесай

Lidl ще увеличи съдържанието на рециклат средно до 25% в опаковките на продуктите собствена марка до 2025 г.

Лидл България си слага още по-амбициозна цел и възнамерява до края на 2025 година да усили потреблението на рециклиран материал в опаковките на продуктите лична марка приблизително до 25%. Компанията преразгледа задачите и напредъка си по своята световна тактика за пластмасата REset Plastic, откакто през ноември беше оповестен отчетът Global Commitment 2021 на фондация " Елън Макартър ". Организацията работи от години за ускорение на прехода към кръгова стопанска система. Schwarz Group, част от която е и Lidl, се причисли към нея още през 2018 година

Междинният обзор на данните демонстрира, че Lidl реализира огромен прогрес по отношение на своите предизвикателни цели, свързани с пластмасата, в това число в България. Многобройните ограничения в посока усъвършенстване са спомогнали към днешна дата, по отношение на 2020 година, Лидл България да употребява към този момент приблизително 10% рециклиран материал във всички пластмасови опаковки лична марка. Заедно с фокуса на компанията за поощряване на кръговата стопанска система и обвързваното с това потребление на рециклирани материали компанията непрестанно работи и за понижаване използването на пластмаса. През 2020 година Lidl регистрира приблизително 9% по-малко пластмаса в опаковките на продуктите лична марка в България по отношение на 2017 година
 Снимка 556644
Част от съответните ограничения, довели до регистрирания прогрес, са свързани с редизайна на опаковките на продуктите лична марка. С цел бистрота към клиента значимите оптимизации на опаковките са означени с логото " Опаковано с грижа за природата - опаковано отговорно ". Компанията ясно демонстрира по какъв начин рециклируемите материали могат да бъдат модифицирани по допустимо най-хубавия метод, тъй че потребността от нова пластмаса да се понижи и с предлагането на качествени артикули, направени от рециклирани материали. Заедно с подразделенията на Schwarz Group компанията се концентрира върху виновния метод към пластмасата - от производството и търговията на дребно до изхвърлянето на боклуци и преработването. Част от подхванатите ограничения в тази посока включват:
Подобрения на тарелките за прясно месо лична марка - още от 2018 година тяхното тегло е понижено, с което компанията пести над 30 тона пластмаса годишно. През 2020 година те са в допълнение усъвършенствани и се създават от над 90% рециклирана пластмаса, 100% рециклируеми са и икономисват до 16% пластмаса на опаковка. Част от опаковките на почистващите препарати лична марка W5 са направени от 100% рециклиран материал и са рециклируеми. Също по този начин от 2021 година универсалните мокри кърпички W5 към този момент не съдържат пластмаса, в това число микропластмаса, и са 100% биоразградими. Новият им състав разрешава да се понижи потреблението на пластмаса с 56 тона на годишна база по отношение на 2020 г. Компанията систематично понижава и наличието на пластмаса в бутилките на артикули лична марка вода, газирани питиета, оцети и препарати, а също и на опаковките на някои типове артикули като ядки, кисели млека и сирене. Lidl предлага на своите клиенти и промоционални артикули за бита лична марка, направени от 100%* рециклат, а също и облекла и обувки с текстилна част от 100% рециклиран полиестер. В магазините на веригата също по този начин се продават единствено торби за извършване на покупки за многократна приложимост, които освен че са изцяло рециклируеми, само че и са направени от 80% рециклат. В края на 2020 година бяха въведени и така наречен Green Bags - торбички, вид мрежи, за насипни плодове и зеленчуци - зелената опция на еднократните найлонови торбички за тези артикули. Още от края на 2019 година Лидл България спря напълно и продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост, с което пести 51 тона годишно по отношение на 2018 г. През тази година компанията мина и към нов екологичен касов бон, който като се изключи че не съдържа химически субстанции и е изцяло рециклируем, ще помогне да бъдат спестени 30 тона пластмаса годишно в цялата група на Schwarz, защото с неговото въвеждане бяха отстранени опаковките от фолио на касовите ролки хартия. Следвайки открит развой за дейно ръководство на отпадъците в складовете и магазините на компанията, всички боклуци от вторични и транспортни опаковки се събират разделно, балират се и се предават за преработване.
Лидл България сътвори и особено анимирано видео, което дава повече информация за пластмасата и нейната роля в живота ни, както и за напъните на компанията в посока намаляването й:

*Съдържанието на пластмаса (прибл. 95 %) на продукта е 100% рециклирана пластмаса. Допълнително са употребявани и добавки и оцветители (прибл. 5%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР