Лидерството е сложна работа. Съществуват безброй много подходи и стилове,

...
Лидерството е сложна работа. Съществуват безброй много подходи и стилове,
Коментари Харесай

На теория страхотни, на практика вбесяват

Лидерството е комплицирана работа. Съществуват безчет доста подходи и стилове, неповторими за всеки лидер, само че не всеки жанр е ефикасен в изменящата се работна среда. Някои способи наподобяват много обещаващи на доктрина, само че на процедура по-скоро вбесяват чиновниците, в сравнение с да покачват продуктивността и качеството им на работа. Други пък са тотално неефективни, само че съумяват да се прокраднат в метода ни ръководство, без даже да усетим. 

Ето кои са 5-те най-безрезултатни лидерски стилове и по какъв начин да ги избегнете:

1. Микромениджмънт

Всички сме имали много неприятни преживявани с мениджъри, които ни висят на главата. Понякога границата сред дейната помощ и микромениджмънта е толкоз тънка, та чак е невидима. Например, в случай че забележите, че ваш чиновник среща компликации при оправянето с някакъв проблем, и започнете да се отбивате до бюрото му през час – това микромениджмънт ли е? За жал, повсеместен отговор няма. Онова, което един чиновник счита за интервенция, различен може да схване като подпомагане. Трябва да преценявате метода си с характерността на всеки и да търсите признаци дали той не счита помощта ви по-скоро за спънка. В множеството случаи оказва помощ да насочите служителя си в вярната посока и да го оставите да свърши останалото. Ако въпреки всичко има проблем или се нуждае от съвет/рецензия, той самичък ще ви потърси.

2. Тоталитаризъм

Работа на водача е да задава посоката на своя екип, само че доста водачи стигат прекомерно надалеч. Те основават тоталитарна просвета, където техните упътвания и визия са закон. Да, всеки водач би трябвало да има престиж и да вдъхва почитание, като трансформира насоките си в приоритет за екипа, само че когато това се случва за сметка на концепциите на последния, налице е сериозен проблем. Въпреки че последната дума е ваша, концепциите и директивите ви би трябвало да подлежат на коментар и от личния състав ви. Хората ви би трябвало да се усещат свободни да дискутират намерено нужните промени и проблемите. Човек не може да мисли за всичко, в случай че дадете на чиновниците си зелена светлина да показват мнението си, ще видите какъв брой по-добри ще са резултатите. 

3. Анархия

Гъвкавостта е значима и минималистичните управнически стилове стават все по-популярни, само че основаването на среда без никакви правила и контрол е рецепта за злополучие. Като водач би трябвало да се уверите, че чиновниците ви поддържат връзка качествено и намерено, схващат задачите на компанията и съумяват да реализират единодушие. Когато нямат посока, членовете на екипа ви – без значение какъв брой прелестни са концепциите им и какъв брой интензивно работят, с цел да ги осъществят – няма да могат да реализират нищо. Важно е да има някакъв ред, с цел да знаят подчинените ви какво се чака от тях и с цел да могат да се обединят към една обща работна просвета.

4. Сам воинът не е боец!

Способността да разчитате на себе си е възхитителна даже за един водач, само че е токсично да се мъчите да вършите всичко сами, без да възлагате задания и отговорности и на личния състав си. От една страна може да наподобява добре да „ пазите ” всичката работа за себе си – по този начин чиновниците ви няма да са прекомерно натоварени, а и ще вършите нещата, както намерите за добре. И въпреки всичко, като водач, вие би трябвало да наемате фрагменти, които да могат да работят и да генерират мечтаните резултати. Вашата работа е да разпределяте товара сред подчинените си съгласно техните качества и квалификации, вместо да се бъхтите като вол. Научете се да се разчитате на екипа си, а в случай че не можете – наемете хора, на които можете да имате доверие.

5. Прекалена поредност

Отново, последователността е прелестно качество, само че в случай че прекалявате с нея, няма да можете да се развивате като водач. Например, в случай че имате авансово построена визия за това, по какъв начин би трябвало да ръководите екипа си, и я следвате, без да вземате поради изменящата се среда или самостоятелните желания на подчинените си, пригответе се за злополука. Най-добрите водачи са тези, които схващат, че лидерските стилове би трябвало да се трансформират и приспособяват към новите обстановки. Те не се боят да се преценяват с потребностите на членовете на екипа си и се стремят да израстват и да усъвършенстват управническия си метод с времето.

Няма лост, който да дръпнете и на часа да се превърнете във популярен водач, а и малко на брой са тези, които се раждат с присъщ афинитет към водачеството. Постигането на триумф на лидерски пост изисква време и опит, последователно опознаване на екипа и създаване на личен неповторим метод. Помнете главното предписание на водачеството – работата ви е да се уверите, че всички имат нужните условия и качества да си правят работа. Имайте го поради, когато оформяте всички свои политики, давате упътвания и възлагате отговорности на личния състав си.

.............

Лари Алтън, бизнесмен и публицист на свободна процедура, за Entrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР