Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската

...
Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската
Коментари Харесай

Мехмед Юмер: Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в Движение за права и свободи се оказа най-горещият стол в българската политика и постоянно е било по този начин. Оттук нататък не можем да вършим здравословни разбори, без да чуем почетния ръководител Ахмед Доган, с цел да получим по-ясна визия за протичащото се в партията. Това разяснява в стратегия " Точно през днешния ден " на Радио Пловдив журналистът от уеб страницата Obzornews Мехмед Юмер.

Според него най-вероятно, когато почетният ръководител е предложил съпредседателство, е имал тъкмо това поради и това ходът му е бил предвидлив. По думите му евентуално задачата е била, когато става дума за балансиране на лидерските позиции, да има човек, на който да разчита или пък да балансира, т.е., когато той каже нещо, някой да го извършва.

" И в случай че, както се прокарва в мненията и анализите, това може да е било поредна линия на Джевдет Чакъров, да се преценява с мнението на почетния ръководител, може би това е била задачата. В Движение за права и свободи много-много не се приказва ", сподели Юмер.

Той изясни, че по време на празника Курбан байрам е разговарял с хардлайнерите в Движение за права и свободи и тяхното мнение е било, че почетният ръководител има престиж, въздействие и в последна сметка той взема решение нещата в партията. По думите му никой от тях не е допускал, че в миналото би се стигнало до разлом.

" Те го изключват, тъй като на фигурата на Ахмед Доган се приписва доста власт, харизма и ореол. И това има своето историческо съображение, тъй като без емблемата Доган в Движение за права и свободи, партията няма да е същата пред твърдолинейните гласоподаватели. Оттук нататък обяснението на хардлайнерите в Движение за права и свободи е, че въпреки всичко Делян Пеевски на този стадий ще седне на лидерския стол, само че отново престижа го приписват на почетния ръководител. Това се вписва в логиката на самата партия и връзката с нейните гласоподаватели. Видяхме на конференцията през февруари всички приветстваха избора на двамата съпредседатели, тогава нямаше никакви реакции, допреди седмица може би. Така че единомислещият избор тогава не ни подсказваше, че ще се стигне дотук ", разяснява анализаторът.

Той не се нае да предвижда ще има ли още изключени от партията, като посочи, че Движение за права и свободи се разграничава по своя произход от останалите политически сили. И напомни, че придвижването постоянно е било възприемано като пиедестал на българския етнически модел, а неговите водачи и оратори през годините са поддържали тезата, че възможен разпад на Движение за права и свободи би бил началото на разпад на българския етнически модел.

" Ако би трябвало някой да каже какво тъкмо се случва, вижте и в локалните структури, и в Пловдив, всички се обръщат с молба към почетния ръководител да предприеме ограничения ", уточни Юмер.

Той добави, че Доган наскоро се е върнал като действен водач отпред на партията и хората още разчитат на неговия опит като сполучлив основател на Движение за права и свободи. Според него почетният водач постоянно е намирал метод партията да се консолидира. Журналистът добави, че надали парламентарната група на придвижването ще се разцепи, а уравнението Пеевски-Доган ще го реши партията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР