Лидерската среща между БСП, ДПС, ГЕРБ-СДС и Български възход постла

...
Лидерската среща между БСП, ДПС, ГЕРБ-СДС и Български възход постла
Коментари Харесай

Лидерската среща постла пътя за кабинет `хартиена бюлетина` - Политика

Лидерската среща сред Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и " Български напредък " постла пътя към кабинет на " хартиената бюлетина ". Такива са усещанията измежду водачите на партиите, които не се отзовахана поканата на Корнелия Нинова за диалози за третия мандат.



Рано тази заран водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви в Народното събрание за първи път от три години. Посещението му в Народното събрание не реализира нищо за образуването на ръководство в 48-ото Народно събрание с третия мандат на Българска социалистическа партия, само че даде явен знак за постоянно ръководство във формат " обединението Рашидов " след идните предварителни парламентарни избори, пети по ред за полследните две години. Борисов даже даде поръчка да промени решение на Националния съвет на ГЕРБ, съгласно което партията не може да влиза в ръководство с Българска социалистическа партия. Причината - левицата била изменена. Той сподели още, че Изпълнителното бюро на партията ще изпрати писма до районните си структури с въпрос дали предходното решение да не бъде вдигнато.

Сходна поръчка даде и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той съобщи, че днешната среща може да се трансформира в основа за излъчването на постоянен кабинет след изборите. Корнелия Нинова пък регистрира, че макар разликите е нужно обединяване и лъчение на кабинет, с цел да не се допусне рушене на парламентарната република. Ако преди години тя говореше за " модела ГЕРБ ", то през днешния ден тя заявява, че надалеч по-опасен бил " моделът Радев ". Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев не влезе в конкретика, само че пък прикани за разговор.

Реакции от бъдеща съпротива?

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев съобщи, че на лидерската среща е дадена заявка а общо ръководство на " коалиция хартиена бюлетина " и " коалиция Рашидов ".

" Това, което аз чух, е поръчка за общо ръководство след изборите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, което автоматизирано значи, че това, което видяхме като хартиена коалиция, като коалиция за избор на господин Рашидов, като коалиция, която през днешния ден отстреля скоростно шефа на Сметната палата, тъй като им е неуместен, най-вероятно, в случай че вземе болшинство след изборите, ще се образува и държавно управление в идващия парламент и ще върне България обратно във времето. "

Той съобщи, че Политическа партия мъчно ще си откри тематика за диалог с Бойко Борисов.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов също предвижда връщане към " хартиената коалиция ":

" Изборът на президента Румен Радев да даде мандата на Българска социалистическа партия не " създава " ръководство и не е поръчка за формат, който да движи страната напред. Ако на срещата през днешния ден са се разбрали в този формат да ръководят в идващия парламент т.е оповестили са една предизборна коалиция, връщаме се към " хартиената коалиция ".

Той добави, че могат да беседват с левицата в двустранен формат.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов пък призова Борисов да спре един път вечно да занимава българското общество със себе си.

" Няма какво да си приказваме с Бойко Борисов, той е част от предишното на България. Една част от българския политически проблем е, че този човек желае да задържи своето лично политическо оцеляване с цената на всичко ", добави той.

Костадинов също сподели, че може да беседват в двустранен формат с Българска социалистическа партия. Той обаче повтори тезата си, че партията няма да поддържа непознат мандат.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР