Лидерска среща между ЕС и Турция ще се проведе в

...
Лидерска среща между ЕС и Турция ще се проведе в
Коментари Харесай

Сблъсък на върха: Европа среща Ердоган в Евксиноград, Варна под обсада

Лидерска среща сред Европейски Съюз и Турция ще се организира в резиденция " Евксиноград " край Варна през днешния ден. Домакините - българският министър председател Бойко Борисов, ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителят на Европейския съвет, ще одобряват госта - турския президент Реджеп Ердоган. Очаква се диалозите да стартират към 19 ч.

Още през вчерашния ден турският президент Реджеп Ердоган предизвести, че е най-добре към нея да няма високи упования, като съобщи, че няма да допусне Западът да го поучава и че няма да прави никакви отстъпки пред Европейския съюз.

Охрана

Заради срещата на върха цялата полицията е мобилизирана. От Министерство на вътрешните работи и община Варна обаче пазят в загадка част от ограниченията си от съображения за сигурност. До последно да вземем за пример няма да бъде обявено кои улици ще бъдат затворени, с цел да не е явен маршрутът на колите.

Очаква се срещата да продължи минимум два часа, а по-късно Борисов, Туск и Юнкер да дадат взаимна конференция.

Теми

Според Анадолската организация Анкара чака от Европейски Съюз актуализиране на съглашението по Митническия съюз Турция – Европейски Съюз, либерализиране на визовия режим за турските жители, ускорение на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и общи дейности в битката против тероризма. 

Миналата седмица турският държавен глава съобщи, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безплатна помощ на терористи, като по този метод ги употребява като инструмент против Турция.

„ Видяха това в Африн, както и по време на интервенцията „ Щит на Ефрат “. Но не извършиха обещанията, които ни дадоха “, сподели президентът. Той увери, че е подготвил купища видеозаписи и фотоси от лагери на бежанци и ще ги даде на Варненската среща.

Европа също ще сложи на масата мъчителни тематики, предизвикана от изключителното състояние в Турция, което продължава близо две години и което е съпроводено с арести и присъди на стотици интелектуалци, преподаватели, публицисти.

Дневният ред планува разисквания на връзките на Турция с Европейски Съюз в областта на стопанската система, търговията, сигурността, битката с тероризма и външната политика, както и обстановката в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак, Либия.

Протест

В знак на митинг против репресиите на режима и арестите на публицисти - критици на режима, от Асоциацията на европейските публицисти в България издадоха алегорични акредитации за срещата на върха в " Евксиноград " за 95 публицисти в турски затвори, след което им изпратиха писма. 

" Направихме карта с името ти, с цел да покажем, че въпреки и да не можеш да дойдеш, ти ще бъдеш там. И в случай че някой си мисли, че може да затвори публицист, с цел да спре да чува гласа му, се лъже. Други ще приказват с този глас, други ще задават същите въпроси ", написа във всяко от тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР