Лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегля от поста

...
Лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегля от поста
Коментари Харесай

Какво се случва след политическия трус в Германия

Лидерката на немските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер се отдръпва от поста си като председателка на ХДС. Крамп-Каренбауер желае през лятото да провежда процедурата по лъчение на претендент за канцлер и „ да приготви партията си за бъдещето ", след което ще се отдръпна от партийния си пост.

Анегрет Крамп-Каренбауер
Тя счита, че претендентът на ХДС за канцлерския пост би трябвало в същото време да бъде и водач на партията – и таман заради това се отхвърля и от двете по едно и също време.

Заради популистите от АзГ
На съвещание на управлението на ХДС Крамп-Каренбауер е декларирала, че някои среди от нейната партия поддържат „ неразбираеми връзки " с десните популисти от „ Алтернатива за Германия " (АзГ) и с Лявата партия, до момента в който тя самата изрично се опълчва против всякакво съдействие с тези две партии. След нова среща на управлението през днешния ден Крамп-Каренбауер посочи, че АзГ е цялостно отричане на това, което съставлява ХДС, а историята и програмата на Лявата партия са в прорез с полезностите на християндемократите.

Повод за тези изказвания са политическите разтърсвания в немската провинция Тюрингия, където Томас Кемерих от СвДП беше определен за министър-председател както с гласовете на ХДС, по този начин и с поддръжката на АзГ. Лидер на АзГ в Тюрингия е доста оспорваният политик Бьорн Хьоке.

Според влезнала в действие присъда, Хьоке може публично да бъде именуван фашист. Междувременно под мощния политически напън от няколко направления Томас Кемерих подаде оставка и сега е единствено длъжностен министър председател. А Анегрет Крамп-Каренбауер стана обект на остри рецензии поради нерешителните си дейности във зародилата обстановка.

Смело решение на АКК
Според информации от Берлин, канцлерката Ангела Меркел е благодарила на Крамп-Каренбауер за досегашната ѝ работа и я е удостоверила на поста ѝ като министър на защитата. Още няколко водещи политици от ХДС приветстваха смелото решение на Крамп-Каренбауер. В избухналата в Берлин бурна политическа полемика от редиците на другите партии се чуват претенции за още оставки, прогнози за предварителни избори за Бундестаг и догатката, че отдръпването на АКК ще придвижи ХДС доста надясно.

Краят на една сполучлива кариера
Крамп-Каренбауер влиза в ХДС още 19-годишна. Нейната политическа кариера стартира в родното ѝ място Пютлинген. В края на 1990-те години към този момент е депутатка в Бундестага, а след това – министър на вътрешните работи и министър-председателка на провинция Саарланд. През 2018 година е определена за общоприет секретар на ХДС, а след отдръпването на Меркел от партийното водачество – и за ръководител на партията.

Миналата година АКК стана и министър на защитата, откакто дотогавашната министърка Урсула фон дер Лайен беше определена за ръководител на Еврокомисията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР