Сенатът на САЩ обявява временна мярка за предотвратяване на предстоящо затваряне на правителството

...
Лидерите в Сената на Съединените щати се съгласиха на временна
Коментари Харесай

Лидерите в Сената на Съединените щати се съгласиха на временна мярка, предназначена да предотврати предстоящо затваряне на правителството заради бюджетното законодателство.

Сделката, договорена между републиканци и демократи, ще остави правителството отворено още шест седмици. Освен това ще задели приблизително 6 милиарда долара краткосрочно финансиране за Украйна, тъй като тя ще отблъсне пълномащабна руска инвазия.

Продължавайте да четете

списък от 3 елементаCan закриването на правителството на САЩ да бъде предотвратено?Затварянето на правителството на САЩ може да се отрази негативно на кредита му, предупреждава Moody'sЗеленски кулминира посещението във Вашингтон с обещание от Белия дом за 128 милиона доларакрай на списъка

Но ако сделката мине през целия Сенат, тя вероятно ще се сблъска със значителни пречки в Камарата на представителите, където крайнодесните републиканци обещаха да я отхвърлят, ако стигне до пода.

Изглежда очаквайки критики от твърдолинейния фланг на своята партия, лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл защити краткосрочното решение в реч във вторник.

„Отлагането на действия по краткосрочното правителствено финансиране не води до напредък по отношение на каквито и да било политически приоритети“, каза сенаторът републиканец.

„Закриването на правителството поради вътрешноправителствен спор не укрепва ничия политическа позиция. Това просто поставя важен напредък на лед и оставя милиони американци на ръба.“


Правителството на САЩ остава на по-малко от пет дни от крайния срок за приемане на бюджетно законодателство в полунощ на 30 септември (04:00 GMT в неделя).

Ако не успее да го направи, голяма част от правителството ще спре всички несъществени функции, оставяйки държавните служби в безизходица и милиони федерални служители без техните заплати.

Тази перспектива може също така да влоши допълнително кредитния рейтинг на САЩ, като по този начин принуди правителството да плаща по-високи лихвени проценти.

Още през август една от големите агенции за кредитен рейтинг, Fitch Ratings, понижи оценката на САЩ от AAA — най-високата — до AA+, позовавайки се на „постоянно влошаване на стандартите на управление“. Анализатори от друга кредитна агенция, Moody’s, издадоха предупреждение в понеделник, че може да последва примера, ако бюджетното безизходица не бъде разрешено.

Но републиканците, особено от крайната десница, се възпротивиха на настоящите нива на държавните разходи, призовавайки за твърдо съкращаване на разходите като помощта за Украйна.

„Това със сигурност ще доведе до спиране на работата на правителството“, каза републиканският сенатор Джей Ди Ванс от Охайо в отговор на 6 милиарда долара в предложението за временно спиране за Украйна.

Ако временната мярка мине през целия Сенат през следващите дни, както се очаква, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти – най-добрият републиканец в долната камара – може да избере да внесе законодателството в залата.

Но той е изправен пред разделена партия, като някои крайнодесни заплашват да го отстранят от лидерската му позиция, ако си партнира с демократите за приемане на бюджетно законодателство.

Когато го попитаха репортери във вторник дали смята, че е на линия, Маккарти даде остър отговор.

„О, човече, това трябва да ме тревожи, а?“ — каза театрално Маккарти. „Това е същото, което ме попитахте, преди да ме изберат за говорител. Не се притеснявам дали има място за оратор или не. Единственото нещо, което ме интересува, е да се боря за американския народ.”

През януари на Маккарти бяха нужни пет дни и исторически 15 кръга на гласуване, за да спечели председателския пост, на фона на твърдата опозиция от крайната десница.

Но в забележките си Маккарти прегърна някои от приоритетите, поддържани от крайнодесните членове на неговата партия.

Той каза пред репортери, че смята, че помощта за Украйна и временното финансиране за правителството трябва да бъдат „две отделни неща“. Републиканският говорител също призова демократите вместо това да инвестират в повече сигурност по южната граница на САЩ.

„Не мисля, че помощта за Украйна трябва да бъде включена в допълнителната програма“, каза Маккарти.

„Не разбирам съвсем, когато всички тези хора в цялата страна говорят за предизвикателствата, случващи се в Америка днес, тези хора ще отидат и ще кажат: „О, трябва да направим Украйна и да игнорираме какво се случва по нашата граница.“ Мисля, че това би бил грешен подход.“

Републиканците държат много малко мнозинство от 221 членове в Камарата от 435 места. Това означава, че Маккарти ще трябва или да приеме двупартийно законодателство, за да предотврати затварянето на правителството – или да обедини почти всеки член на своята партия.

Във видеоизявление във вторник президентът демократ Джо Байдън, който често е обект на консервативни оплаквания относно бюджетирането, обвини „малка група крайни републиканци в Камарата на представителите“ в опит да затворят правителството, за да продължат своите приоритети .

„Аз съм готов да изпълня моята роля, но републиканците в Камарата на представителите отказват“, каза той. „Те отказват да се противопоставят на екстремистите в тяхната партия. Така че сега всеки в Америка може да бъде принуден да плати цената.”

Сенатът се оттегли във вторник след процедурно гласуване за придвижване на временната сделка, сключена с огромна подкрепа: имаше 77 гласа за започване на работа по законопроекта и само 19 против.

„Единственото решение за избягване на вредно затваряне на правителството е двупартийността“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, във вторник, отчитайки намаляващия брой дни до потенциалното затваряне. „Сега сме точно до пропастта.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg